Ukrajna elismerte Ugledar elvesztését

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan még nem erősítette meg a DNR délnyugati részén fekvő fontos város elfoglalását.

A nyílt területen, egy dombon fekvő, szinte kizárólag magas betonépületekből álló Ugledart az ukrán hadsereg jelentős erőddé alakította. Az erődítményért hónapok óta folytak a harcok, de az elmúlt hetekben az orosz erők fokozták támadásaikat, és videók jelentek meg arról, hogy ellenőrzésük alá vonták a város egyes részeit.

Szerdán az ukrán hadsereg horticai különítménye közleményt adott ki Telegram-csatornáján, amelyből kiderült, hogy „a felsőbb parancsnokság engedélyt adott az egységek Ugledarból történő kivonási manőverének végrehajtására”.

A lépés célja „a személyzet és a harci felszerelés megőrzése” a további harci cselekményekhez – magyarázta az alakulat.

A csoport szerint az Ugledarban lévő ukrán egységek „kimerültek” az oldaluk elleni orosz támadások miatt.

„A város bekerítésének veszélye fenyegetett”– közölték.

Korábban a nap folyamán egy biztonsági forrás a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz erők csaknem befejezték a városban a „takarítási” műveletet. Kijev egyes ottani egységei „hatalmas veszteségeket” szenvedtek, miután nem tudtak időben kijutni Ugledarból – tette hozzá a forrás.

Ugyancsak szerdán a DNR vezetőjének egyik tanácsadója a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Ugledar közigazgatási épülete fölé orosz zászlót tűztek ki. Jan Gagin ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy korai lenne még arról beszélni, hogy a moszkvai erők teljes ellenőrzésük alá vonták a várost.

Az orosz védelmi minisztérium napi jelentésében nem tett említést Ugledarról. Jelentette viszont a Donyecki Népköztársaság északkeleti részén fekvő Verhnekamenszkoje falu elfoglalását. A település öt kilométerre keletre fekszik Szeverszk városától, amely fontos ukrán erődítmény és logisztikai központ a térségben. A kijevi erők az elmúlt 24 órában akár 2120 katonát is elveszítettek a frontvonalon – becsülte a minisztérium.

Elolvasom a cikket