Varga-Bajusz Veronika: Törvényjavaslatot nyújt be a tárca

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 11:10

Varga-Bajusz Veronika emlékeztetett: 2022-ben zárták ki a modellváltó egyetemeket az Erasmus és a Horizont programból. A későbbi tárgyalásokon Brüsszelben olyan kéréseket fogalmaztak meg például, hogy az egyetemek rektorai, tanárai ne vehessenek részt a kuratóriumokban, vagy külső NGO-k határozzák meg, hogy ki lehet kuratóriumi tag – sorolta, ezeket a kéréseket az egyetemi autonómia szempontjából értelmezhetetlennek nevezve.

Voltak azonban olyan brüsszeli elvárások – például a határozott idejű kuratóriumi tagságra vagy az összeférhetetlenségre vonatkozóan – amelyekről a kormány tavaly novemberben szabályozási javaslatot küldött az Európai Bizottságnak, azonban azóta sem kaptak választ.

A kormány nem vár tovább, az őszi ülésszakon törvényjavaslatot nyújtanak be – mondta. Ennek része lesz a hatéves finanszírozási időszakhoz igazodó határozott idejű kuratóriumi tagság és az összeférhetetlenség szabályozása – ismertette.

Varga-Bajusz Veronika beszélt arról is, hogy a Pannónia programban éves szinten ötezren vesznek részt a modellváltó egyetemekről, ehhez képest ebben a félévben várhatóan háromezer hallgató csatlakozik a mobilitási programhoz. Több mint 1600-an biztosan utaznak, mintegy 800-an már kint vannak, és 1500-2000 körüli pályázat van folyamatban – jelezte.

A kormány továbbra is kitart a mobilitási program finanszírozása mellett, ráadásul a Pannónia program nemcsak Európára, hanem a világ bármely egyetemére segíti a mobilitást, és teljes kreditelismerést nyújt – emelte ki az államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: Brüsszelnek inkább politikai, mint valós kifogásai vannak az egyetemi szabályozással kapcsolatban. A magyar hallgatók azonban ennél többet érdemelnek – hangsúlyozta az államtitkár.

Elolvasom a cikket