A Dunával mosatnák el a Tiszát

Közösségi oldalán jelentette be Temesvári Szilvia Gida, Karácsony Gergely legfőbb bizalmasa, a VI. kerületi önkormányzat külsős és az új ciklusban leendő alpolgármestere, hogy kilép a Párbeszéd – Zöldek pártjából. Távozását azzal indokolta, hogy „a nyári választások óta megváltozott a közélet, jelentős átrendeződésnek lehettünk szemtanúi országosan.” A Terézvárosban elért közös sikerekben pártjainknak – írta Temesvári – „kevesebb szerep jutott.” A siker inkább, amit elértünk – tette hozzá a zöld ügyekért és a társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester – „a nagyon élénk és erős helyi közösségek” érdeme.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően leszek a következő ciklusban a civilekért és oktatásért is felelős alpolgármester Terézvárosban – magyarázta Temesvári Szilvia Gida elfordulását a társadalmi támogatottság nélküli pártjától, a Párbeszéd – Zöldektől.

Temesvári korábban, Karácsony Gergely zuglói korszakában a polgármester kabinetfőnöke volt, a későbbi főpolgármester 2019-ben járta ki legfőbb bizalmasa számára a külsős alpolgármesteri posztot az összefogás égisze alatt a momentumos vezetésű VI. kerületi önkormányzatban. Így lett Temesvári a zöld ügyekért és a részvételiségért felelős alpolgármester, s mellesleg a Párbeszéd elnökségének mindig is oszlopos tagja.

A zöld politikus váratlan kilépése az amúgy is zsugorodó pártjából terézvárosi forrásaink szerint azzal állhat összefüggésben, hogy a „sikeres” – a választáson legalábbis győztes – fővárosi ellenzéki polgármesterek egy új baloldali politikai tömörülésben gondolkodnak.

A mesterterv egyik vezéralakja és szószólója Soproni Tamás momentumos polgármester, Pikó András független józsefvárosi és Baranyi Krisztina ugyancsak független ferencvárosi polgármester. Forrásaink szerint ehhez csatlakozna a későbbiekben Karácsony Gergely főpolgármester is. Temesvári Szilvia Gida kilépése – állítják baloldali forrásaink – ennek a mestertervnek a logikus folyománya. Ebből a kezdeményezésből nőhetne ugyanis ki az a ma még titkolt politikai párt vagy mozgalom, amely a Tiszával szemben a Duna nevet viselné.

A főpolgármester egyébként az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt állította, ő semmit nem tud erről a kezdeményezésről, és nem is akar ezzel foglalkozni. Ám Temesvári Karácsony bizalmasaként aligha tenne olyan lépést, hogy cserben hagyja a ma még formálisan parlamenti pártként működő Párbeszédet, s ez egyértelműen a fenti tervet támasztja alá – jelezték forrásaink.

Temesvári bejelentése egyébként a kommentelők körében is értetlenkedést váltott ki. Tudniillik, ha a politikus oly sikeresen vitte a Momentum által is támogatott zöld ügyeket Terézvárosban, akkor miért irányítanák át más szakmai területre? – tették fel a logikus kérdést. Valójában azonban az óbaloldali politikusok túléléséről szól ez a történet – vélték terézvárosi informátoraink.

Elolvasom a cikket