A „furcsa” Krathon tájfun csapott le Tajvanra

Több száz repülőjáratot leállítottak, és a pénzügyi piacok második napja zárva maradtak – számol be a Reuters.

A Krathonaz egy 1-es kategóriájú tájfun, ami dél körül csapott le a szárazföldre Kaohsziung kikötővárosban, miután meg kissé gyengült, de még így is fákat és utcai lámpákat döntött ki, és törmeléket szórt szét.

Mivel a zuhogó eső, az üvöltő szél és a viharos árhullámok egybeestek a dagállyal, a kormány arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon.

„Nagyon erős” – mondta Chou Yi-tang, a Kaohsiung repülőtérnek otthont adó Siaogang kerület egyik kormánytisztviselője. „Régen volt már ilyen nagy vihar, mint ez, amelyik itt érte el a partot.”

Chou szerint azonban nem okozott komolyabb áldozatokat: „Szerencsére az emberek ezúttal jól felkészültek”.

A tűzoltóság azonban két halálos áldozatról számolt be a Tajvant sújtó özönvízszerű esőzések miatt, mindkettő a hegyvidéki és ritkán lakott keleti partvidéken. Az egyik áldozat egy fa nyírása közben esett el, a másik pedig akkor halt meg, amikor a járművének egy szikla csapódott.

A tájfunok gyakran sújtják Tajvan keleti, Csendes-óceán felé néző partvidékét, de ez, a Krathon nevű szokatlan, mivel közvetlenül a nyugati partot érte el, és a partok előtt lebegett, mielőtt elérte volna a szárazföldet. A tajvani média „furcsa” viharnak nevezte.

Kaohsiung egyes kerületeiben térdig érő árvíz folyt. Chen Chi-mai polgármester a Facebook-oldalán azt írta, hogy „hihetetlen mennyiségű” eső esett a lassan levonuló viharból. „Polgárok és barátok, kérem, tegyenek szigorú óvintézkedéseket” – írta.

Röviddel hajnal után a mintegy 2,7 milliós város lakói sms-üzeneteket kaptak, amelyekben arra figyelmeztették őket, hogy keressenek menedéket a 160 km/h-t (100 km/h-t) meghaladó széllökések elől, míg a kikötőt rekordot jelentő, 220 km/h-t (137 km/h-t) meghaladó széllökések sújtották.

Több mint 178 000 háztartás vesztette el az áramot, a fele Kaohsiungban, közölte a Taipower állami közműszolgáltató.

„Ilyet még soha nem láttam” – mondta a Taipower mérnöke, vezeték nevén Hsih, miközben az elektromos infrastruktúrában keletkezett károkat mérte fel.

Elolvasom a cikket