„A hosszú élet és a szépség elixírje”

Az ayran eredetileg a török nomád törzsek itala volt, akik életüket hadjáratokon töltötték, és olyan termékre volt szükségük, amely egyszerre oltja a szomjat és az éhséget. Ezután a Kaukázusban vált népszerűvé – írja a Sports.kz.

Az ayran elkészítéséhez tehén-, kecske- vagy juhtejhez egy speciális indítóanyagot adnak. Az erjesztés során az alap kellemes ízt kap. Ma már az ayran-t egyszerűen úgy fogyasztják, ahogy van, és hideg leveseket, mártásokat és pácokat is készítenek belőle a húsokhoz.

Az ayran előnyeit a tudósok megerősítették. Az erjesztett tejtermék pozitív hatással van az emésztésre. Az ital könnyen emészthető, serkenti a bélrendszert és fenntartja benne a hasznos mikrobiomot. Ezenkívül növeli a gyomorszekréciót, hatékonyan tisztítja az epeutakat.

Az értékes aminosavak segítségével stabilizálódik a szervezet víz- és sóegyensúlya, ezért az ayran olyan jó szomjoltó. Összetételében külön figyelmet érdemel az aszkorbinsav – ez erősíti az immunitást a megfázás és az influenza évszakában. Az ayran segít továbbá az izomtónus növelésében és a fogyás felgyorsításában.

Úgy tűnik, hogy a kaukázusi „egészségelixír” mindenki számára hasznos, de sok függ a szervezet egyéni jellemzőitől. Egy olyan személy, aki nem ismerte az italt, nem fogja azonnal „elfogadni” az új terméket. Ezért fokozatosan, kis adagokban kell bevezetni. És gyomorfekély, gyomorhurut, magas savasság és a tejfehérje-ájrán intolerancia esetén az orvosok ajánlásai szerint jobb, ha egyáltalán nem használjuk.

Elolvasom a cikket