A pannonhalmi az év kilátója

MH/MTI
2024. október 3. csütörtök. 21:47

Az idén ötödik alkalommal meghirdetett pályázaton több mint tízezer szavazatot adtak le a természetjárók az Aktív kalandor nevű Facebook-oldalon. Tíz kilátó közül a pannonhalmi 1346, a turistaházak között a bükkszentléleki 1822 szavazattal nyerte a versenyt – ismertették.

A Boldog Mór-kilátó a pannonhalmi bencés főapátság épületével egy dombon áll, az egyik első pannonhalmi szerzetesről nevezték el. Az építményből Pannonhalma és a mellette elterülő medence, a Bakony északi vonulata látható, kelet felé egészen a Vértesig el lehet látni. A kilátó lábánál 80 méteres lombkoronaösvény épült, közelében több túraútvonal is halad, a legnépszerűbb a Budapestről induló Szent Jakab út – közismert nevén El Camino -, amelyen akár egészen a spanyolországi Santiagóig el lehet jutni – tették hozzá.

A közlemény szerint a tengerszint felett 750 méterre lévő Turistapark Szentlélek egyben az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon álló komplexum három önálló házzal és 36 férőhelyes jurtaszállással várja a túrázókat, kerékpárosokat, és sátrakban is lehet éjszakázni. A kéktúra útvonal mentén lévő szálláshely közelében találhatók a Látó-kövek és a bükkszentléleki pálos kolostorrom, valamint itt áll a két híres, egymásba ölelkező bükkfa, a Szerelmesek fája is.

A versengésben sokáig az Írottkő-kilátó vezetett, végül a második helyre került a Kéktúra kiindulópontjaként ismert, 111 éves kőépület. A harmadik helyezett a János-vára kilátó lett, amely a Zemplén magaslatait és a füzéri várat mutatja meg. A turistaházak között a második helyen a Soproni-hegységben található Roth Turistaház, a harmadik helyen a mecseki Réka kunyhó végzett.

A központ kampányának célja, hogy a természetjáró közönség minden évben látogasson meg olyan tájakat, amelyek eddig elkerülték figyelmét – ismertetik a közleményben. A szavazásban részt vett helyszíneket az aktivkalandor.hu oldalon lehet megismerni.

2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, következő évben a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt a nyertes. 2022-ben a bükki Zsófia-kilátó, tavaly a mogyoródi Szent László kilátó-kápolna vitte el a díjat.

A turistaházak között 2020-ban a tolnai Annafürdő Vendégházat, egy évvel később a Szelcepuszta Turistaházat választották a szavazók. Ezután a bükki Fehérkőlápa Turistaház, 2023-ban a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) lett a kedvenc turistaszállás.

Elolvasom a cikket