Akár évi 160 milliárd forinttal bővülhet az agrárium jövedelme

MH/MTI
2024. október 3. csütörtök. 21:24

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben ismertetik: vizsgálatuk szerint a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű ügyfelek mintegy 70 százaléka tervez beruházást 2024-2025-ben.

A közlemény emlékeztet: a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó jelenlegi időszakában a maximális 80 százalékos hazai társfinanszírozásnak köszönhetően rekordot jelentő 1500 milliárd forint fejlesztési forrás, valamint új elemként kamattámogatás áll a magyar agrár- és élelmiszeripar rendelkezésére. Ez az ágazat 10-11 ezer milliárd forintos éves kibocsátásának 15 százalékát, illetve 1-1,5 évnyi jövedelmét teszi ki.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte, a magyar agrárium legnagyobb banki partnereként kiemelten fontosnak tartják, hogy újabb előnyöket kínáljanak a vállalkozásoknak ebben a meghatározó időszakban.

Az MBH Forrás a pályázatok figyelésétől, elkészítésén és menedzsmentjén át a projektek zárásáig szakértő segítséget kínál az agrárvállalkozásoknak – jelezték.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szakértői szerint a fejlesztési támogatások 2000-2500 milliárd forint értékű beruházást generálhatnak a 2027-ig tartó időszakban. „Ez az árbevétel és a profit várható növekedését pályázatonként számba véve mostani árakon évi 150-160 milliárd forint többletjövedelmet eredményezhet, ami mintegy 10-15 százalékos növekedést jelentene az ágazat jövedelmében” – írták.

A beruházások emellett csökkenthetik az ágazat olyan külső függőségeit, mint az árfolyamingadozás vagy az időjárási tényezők – mutatott rá Hollósi Dávid, az üzletág ügyvezető igazgatója a közleményben.

Az MBH Bank felmérésének előzetes eredményei szerint nőtt a fejlesztési kedv az év eleje óta, jelenleg a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű ügyfelek 68 százaléka tervez beruházást 2024-2025-ben, ennek 48 százaléka biztosra jelezte pályázati szándékát, és 38 százalék mondta azt, hogy nagy valószínűséggel pályázni fog, akár több jogcímre is. A beruházási támogatások mellé szükséges önerőhöz a válaszadók több mint 80 százaléka venne igénybe részben, vagy teljes egészében banki finanszírozást, és csaknem 90 százalék élne a kamat- és kezességvállalási díjtámogatás várható lehetőségével – ismertették a közleményben.

Elolvasom a cikket