Az EU további 30 millió euró humanitárius támogatást nyújt Libanonnak

MH/MTI
2024. október 3. csütörtök. 20:58
Frissítve: 2024. október 3. 21:08

Az új gyorssegélycsomag élelmiszereket, szállást és egészségügyi ellátást biztosít, egyéb alapvető fontosságú támogatások mellett. A bizottság emellett az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül megkönnyíti a segélyek eljuttatását Bejrútba.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a közel-keleti feszültségek folyamatos fokozódása miatt. „A feleknek mindent meg kell tenniük az ártatlan civilek életének védelme érdekében. Fokozzuk a libanoniaknak nyújtott humanitárius segélyt. Új finanszírozásunk biztosítja, hogy a civilek megkapják a szükséges segítséget ezekben a nagyon nehéz időkben” – nyilatkozott. A bizottság elnöke továbbá tűzszünetre szólított fel a libanoni határon és a Gázai övezetben, valamint az összes, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által ejtett túsz szabadon bocsátására.

A konfliktus soha nem látott mértékű lakossági kitelepítést eredményezett Libanonban, és már több ezer civil vesztette életét és sebesült meg. A libanoniak, köztük az országban élő szír menekültek, már így is nagyfokú szegénységgel és élelmezési bizonytalansággal küzdenek, miközben a szolgáltatásokhoz való hozzáférésük korlátozott.

Becslések szerint közel kétmillió libanoni és szíriai menekült élelmezési gondokkal küzd. Ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni – olvasható a bizottság brüsszeli sajtóközleményében.

Elolvasom a cikket