Az oroszok bejelentették Ugledar ( Vuhledar ) elfoglalását

„A „Vosztok” erőcsoport egységeinek meggyőző hadműveleteinek eredményeként felszabadult Ugledar városa a DNR-ben” – jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A közösségi médiában szerdán jelentek meg videófelvételek és képek Ugledar ellenőrzés alatt álló orosz csapatokról, amelyeken a város közigazgatási épülete fölé felvont zászló látható. Később a nap folyamán az ukrán főparancsnokság közölte, hogy elrendelte „a kivonulás manőverét” a városból. Nem volt világos, hogy valóban sikerült-e bármelyik egységnek elhagynia a műveleti bekerítést.

Egy, a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági forrás szerint az orosz erők szerda délutánra szinte teljesen „felszámolták” az ukrán ellenállást. Kijev egyes egységei „hatalmas veszteségeket” szenvedtek, miután nem tudtak távozni – tette hozzá a forrás.

Az Ukrán Fegyveres Erők 72. dandárja, amely Ugledarban állomásozott, állítólag a múlt héten kért engedélyt a visszavonulásra, mivel az orosz csapatok elvágták az utánpótlási vonalaikat és ostrom alá vették a várost. Több orosz katonai tudósító szerint kérésüket elutasították, mert Ugledar elvesztése rossz fényt vetett volna Volodimir Zelenszkij amerikai látogatása idején.

Az orosz erők a múltban többször is megpróbálták elfoglalni Ugledart. A legígéretesebb támadás során elfoglalták a szomszédos kerületet, de végül kudarcot vallottak az északra fekvő Kurahovóban található ukrán tüzérségi támogatás miatt. Az elmúlt hetekben azonban az orosz előrenyomulás összeomlasztotta az ukrán frontot Kurahovótól északra.

Elolvasom a cikket