A vizsgálatban 34500 felnőtt önkéntes vett részt az Egyesült Államokból. A tudósok adatokat gyűjtöttek a résztvevők étrendjéről, és mindegyikük esetében kiszámították az étrendi gyulladásindexet (DII), egy olyan számszerű indexet, amely az étrendet a szervezetben zajló gyulladással összefüggő számos biomarkerre gyakorolt hatása szempontjából jellemzi. Összességében 45 étrendi összetevő hatást értékelték.
Az eredmények azt mutatták, hogy az önkéntesek 57%-a gyulladáscsökkentő étrendet követett.
A kutatók szerint a gyulladás olyan krónikus kórképek kialakulását okozhatja, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió és más mentális zavarok.
A tudósok pontosították, hogy a szervezetben a gyulladást a gyorséttermi ételek, a sült ételek, a főtt ételek, az édességek, az alkohol vagy a vörös húsok okozzák.
A fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, a zöld és fekete tea, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, a zsíros halak és a bogyós gyümölcsök kifejezett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.