Karácsony antréja

2024. október 3. csütörtök. 9:9

Budapest újraválasztott főpolgármestere, Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés pénteki startja előtt régi, esetében bevált recept szerint áldozati pózba helyezte önmagát. Mert hát itt vannak ezek a csúnya pártok, amelyek mind-mind őt akarják ellehetetleníteni, szembe fordulnak az igazi szabadság eszméjével, felül akarják írni a választó akaratot, de ő azt nem engedi megpuccsolni.

A puccskísérletről, amit vele szemben főztek ki, még hétfőn számolt be az egyik kereskedelmi tévében. Másnap egy lapinterjúban tücsköt-bogarat elmondott korábbi riválisáról, Vitézy Dávidról, illetve a tíz mandátumot szerző TISZA Párt elnökéről, Magyar Péterről annak kapcsán, hogy nem sikerült megállapodnia a lehetséges főpolgármester-helyettesek személyéről, de nem hagyja, hogy levágják a jobb kezét.

Hogy mindenkinek világos legyen: ő maga is elfogadná helyettesének Vitézy Dávidot, de nem tudja ezt megtenni, mert a korábbi jobb kezét, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelölését a TISZA nem támogatja. Emiatt Karácsony bedurcizott, s közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén senkit nem fog jelölni a helyettesének.

Biztos, ami biztos, a megsebzett áldozat Kiss Ambrust gyorsan kinevezte a városháza főigazgatójának, munkaköri leírásában lényegében egy főpolgármester-helyettesi sarzsival, mit sem törődve a törvényesség látszatával. Jelesül azzal, hogy a Városháza szervezeti és működési szabályzata ilyen funkciót nem ismer, s a magyar önkormányzatiság történetében példátlan módon az öt esztendőre szóló ciklus úgy fog pénteken elindulni, hogy a városvezetés fel sem tudott állni.
Bravó, főpolgármester úr!

De ez még nem minden. Karácsony Gergely ugyanis a közgyűlés megalakulását meg sem várva a takarékosság jegyében a közösségi médiában jelentette be, hogy a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig a törvényi minimumra való csökkentését kezdeményezi. Nocsak, nocsak, a korábbi, éveken keresztül hangoztatott kormányzati kivéreztetés is csak az áldozati szerep színjátékának része volt? A főpolgármester továbbá azt is leszögezte, hogy politikai kérésre senkit sem fog kinevezni, sem kirúgni.

De miért kellett ezt nyilvánvalóvá tenni? Csak nem azért, mert az előző ciklusban a főpolgármesternek úgy kellett cselekednie, ahogyan Gyurcsány fütyült? A Gyurcsány-kormányok államtitkárai és miniszterei csak úgy rajzottak a Városháza körül. Draskovics Tibor, Katona Tamás, Gál J. Zoltán, Szabó Zoltán példának okáért. A Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottságának elnöke Élő Norbert, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja. Gyurcsány korábbi testőre, Handl Tamás a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója, Kolber István volt miniszter, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja. De említhetjük az MSZP mostani elnökét, Komjáthi Imre éhségmenetest.

Ha már Karácsony jobb keze, amit nem akar levágni, szóba került, említhetjük Kiss Ambrust is, aki 2003-tól miniszteri tanácsadó a Miniszterelnöki Hivatalban, 2006 júliusától a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, majd 2009 áprilisáig – Gyurcsány lemondásáig – a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt.

Úgy is fogalmazhatnánk, főpolgármester úr, hogy ön az előző ciklusban a DK kesztyűbábjaként bukott baloldali pártkáderek kifizetőhelyének használta a Városházát.

Álságos dolog tehát ennek a takarékossági intézkedésnek az egyébként kényszerű belengetése, ahogyan a legújabb áldozati szerepvállalása is.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket