Lemondott egy szigetről Anglia

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy több mint fél évszázad után feladja az Indiai-óceán egy távoli, de stratégiailag fontos szigetcsoportja fölötti uralmát – írja a BBC. Mint a cikkben olvasható, a sok esztendeje húzódó tárgyalások után megkötött megállapodás értelmében az Egyesült Királyság történelmi lépésként visszaszolgáltatja a Chagos-szigeteket Mauritiusnak.

Ide tartozik Diego Garcia trópusi atollja, amelyet az Egyesült Államok és London egyaránt katonai bázisként használ. A brit és a mauritiusi miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában tett bejelentés véget vet a két ország között a szigetekről folytatott több évtizedes, sokszor zűrzavaros tárgyalásoknak.

A két NATO tagállam bázisa továbbra is Diego Garcián marad – írja a BBC. Ez kulcsfontosságú tényező lehetett a tárgyalások során, hiszen ez a lépés lehetővé teszi a nyugati országok jelenlétét a térségben. Ez különösen mostanság, India és Kína egyre fokozódó rivalizálása idején nyomhat sokat a latban.

A lapban hozzáteszik, az Egyesült Királyság maga biztosítja a Diego Garcia-i katonai támaszpont működését – első körben 99 éven át.

Elolvasom a cikket