Magyarország nem csatlakozik a Nyugat kereskedelmi hidegháborújához

Nagy Áron
2024. október 3. csütörtök. 14:39
Frissítve: 2024. október 3. 14:49

Geszten, a Tisza-kastély parkjában tartották október 3-án a kormányinfót, ahol kedd este óta ülésezik a kabinet. Az egykor két miniszterelnöknek is otthon adó településen Gulyás Gergely elmondta: az európai és a magyar gazdaság helyzetének felmérése az egyik legfontosabb feladat, mert a Covid és a nyomában érkező háború mindent megváltoztatott, Brüsszel és Nyugat-Európa pedig kereskedelmi hidegháborút hirdetett. A magyar válasz erre az, hogy maradjunk ki ebből, maradjunk nyitott gazdaság.

A munkáshitel, a tőkejuttatás a kkv szektornak és a családi adókedvezmény megduplázása is a növekedés beindítását, illetve fokozását szolgálja. A kormány 3-6 százalék közötti növekedést szeretne. A gazdaságfejlesztés homlokterében a kis- és középvállalkozások lesznek.

Gulyás Gergely beszélt a lakhatási költségek, különösen a bérleti díjak emelkedéséről, amelyek az elmúlt éveket jellemezték. Ez a fiatalokat különösen nehéz helyzetbe hozta, a kormány célkitűzése, hogy erre megoldást találjon.

Cél az átlagbér gyors emelése, a kkv-knál pedig egy nagyságrendi növekedési lehetőséget szeretne biztosítani a kormány.

Valamennyi gazdaságfejlesztési javaslat a költségvetési törvény része lesz, amit november elejéig benyújtanak. A részletes szabályokat erre tekintettel már október végéig kidolgozzák.

Minden tárca beszámolt az eddigi eredményeiről, ezekre is tekintettel a kormány újabb feladatokat szabott a minisztériumoknak.

Vitályos Eszter elmondta: a kormány elindította a digitális állampolgárság programot, amely keretében az emberek mobiltelefonnal is igazolhatják magukat. Már 175 ezer letöltése van az alkalmazásnak, év végére pedig szeretnék elérni a 400 ezret.

Az elmúlt néhány hétben több mint 20 milliárd forintból valósultak meg beruházások az országban. Ezek között vannak közlekedésfejlesztések, intézményfejlesztések. Tizenöt településfejlesztési és három egészségügyi program is befejeződött.

Egy kérdésre válaszul Gulyás Gergely közölte: álszentnek tartja Magyar Pétert, akit még Hadházy Ákos is hírebe hozott bizonyos túlárazott szerződések megkötésével.

Elolvasom a cikket