Milyen kor felett számítunk idősnek?

Miben különbözik a biológiai öregedés a kronológiai öregedéstől?

Az öregkor meghatározásának legkézenfekvőbb módja a kronológiai életkor. A legtöbb világkultúrában mindenki, aki 60 évesnél idősebb, idősnek számít.

A kronológiai öregedés azonban eltérhet a biológiai öregedéstől, és ez igen jelentős lehet. Például egyes 60-as éveikben járó emberek kiváló egészségnek örvendenek, aktív életmódot folytatnak, dolgoznak vagy saját vállalkozást vezetnek. Míg más emberek ebben a korban egy csomó betegséggel küzdenek, és teljesen hiányzik belőlük a vágy a szociálisan aktív életmódra.

Az öregedés meghatározásának orvosi megközelítése

Az orvostudomány számára az öregedés egy természetes folyamat, amely messze a 60. életév betöltése előtt kezdődik. Végtére is a test öregedése a rendszerében zajló összes folyamat lelassulásával kezdődik. Különösen a sejtek regenerálódási képességének csökkenésével, a szervek munkájának lassulásával, az immunitás csökkenésével. Ezért az orvosi nézőpont szerint az öregedési folyamat 30 éves kor után kezdődik.

A korral az ember különböző betegségeket kap – cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, demencia stb. Ezért az orvosi gyakorlatban az idős embereket olyanoknak tekintik, akiknél az életkorral összefüggő változások és a betegségek súlyosbodása tapasztalható, ami befolyásolja az életminőségüket.

A nyugdíjkorhatár, mint a társadalom számára az öregkor jelzője

A társadalom az idős kor egyik legfontosabb markerének tekinti azt az életkort, amikor egy személy nyugdíjba vonul. Az országok túlnyomó többségében ezt az életkort 60-65 évnek tekintik. Ezért a 60. életév az öregkor hivatalos elismerésének tekinthető, mivel a legtöbb ember a nyugdíjba vonulás után abbahagyja az aktív munkavégzést és a társadalmi tevékenységet.

Vannak azonban olyanok, akik 45 évesen is nyugdíjba vonulhatnak, vagy 65 év után is tovább dolgoznak és aktív életmódot folytatnak. Ezért a nyugdíjkorhatár nem tekinthető az öregkor pontos mutatójának.

Milyen életkorban tekinthető egy személy idősnek?

A válasz erre a kérdésre számos – társadalmi, biológiai, kulturális és pszichológiai – tényezőtől függ. Bár hagyományosan a 60-65 évet tekintik az öregkor kezdetének. Az életszínvonal azonban javul, az orvostudomány egyre fejlettebb, így az emberek várható élettartama növekszik. Ez az oka annak, hogy az öregkor határai egyre hagyományosabbá és kevésbé relevánssá válnak.

Az öregkor nem egy korfogalom, hanem az ember életének következő szakasza, amelyet mindenki másképp él meg. Az aktív életmód, az egészségre való odafigyelés, a környezethez való pozitív hozzáállás segít az embereknek abban, hogy még akkor is fiatalok maradjanak, ha a kronológiai életkor meghaladja a 65 évet.

Elolvasom a cikket