Párizsi vérengzés: Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyik terrorista kiképzőjét

MH/ MTI
2024. október 3. csütörtök. 23:04

A 42 éves dzsihadista szeptember 16. óta állt az esküdtszék előtt terrorista bűnszövetkezetben való részvétel miatt 2011 és 2018 között, abban az időszakban, amikor az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) tagjaként Jemenben tartózkodott. Ez a szervezet vállalta magára a Charlie Hebdo elleni támadást.

Peter Cherifet azzal vádolták, hogy csatlakozott a dzsihadista szervezethez, és Jemenből részt vett gyerekkori barátja, Chérif Kouachi kiképzésében a 2015. január 7-én Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál elkövetett merényletre, amelyben 12 embert megöltek.

Felelnie kellett továbbá három francia állampolgár, a Triangle génération humanitaire nevű civil szervezet tagjainak 2011-ben történt elrablása és több mint öt hónapon át tartó fogva tartása miatt is.

Bár a tárgyalás során többnyire élt a hallgatáshoz való jogával, Peter Cherif elismerte, hogy ő volt a három segélymunkás egyik börtönőre, mivel „tolmácsként” működött közre a túszok és az AQAP jemeni emberrablói között. Ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a Charlie Hebdo elleni támadásban.

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert megöltek és tizenegyet megsebesítettek. Az alig két percig tartó vérengzésben 34 lövéssel a lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték. A támadókat két napig üldözték. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban tizenheten vesztették életüket, köztük három rendőr, és huszonegyen sebesültek meg.

A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 260-an vesztették életüket.

Elolvasom a cikket