Rettegő szerelmesek

Nyilván olvasta Magyar Péter Weöres Sándor egysorosát, ami így szól: „A hazugság sosincs egyedül”. Mióta ugyanis a Tisza Párt elnöke landolt a politikában, azóta a hazugság és a Magyar Péter jegyben járnak. Ahogy Magyar Péter közszereplő lett, a hazugság tudja, nem fog szenvedni a magánytól.

Egyik nap azt mondta, hogy nem fog politizálni, és másnap politizált. Azt mondta, hogy nem megy be az Európai Parlamentbe, aztán bement az Európai Parlamentbe. Azt mondta, hogy szereti a családját, a barátnőjét, később aztán kiderült, hogy az összes nő, aki körülötte volt, rettegett. Menczer Tamás a Bayer Show-ban így foglalta össze gondolatait: „Ez lehetne egy ilyen átok, hogy szeressen téged Magyar Péter.”

Mindez egy aktuális egyszerűségről jutott eszembe. Mások ezt primitívségnek mondják, de mi maradjunk a kulturált fogalmazásnál. Még ha a szóban forgó magatartásra a kulturáltságot nem nagyon lehet ráfogni.

Megjelent ugyanis egy, a Ferihegyi repülőtéren készült fénykép Marco Rossi szövetségi kapitányról és az őt körbeálló Tisza-párti aktivistákról. A portálon a tiszások azt írták, egy Tisza-párti politikus kampányfotóján tűnt fel a válogatott mestere, aki nem gondolta, hogy ez lesz a mindennapos rutinnak számító szurkolói fotózkodásból. Gerzsenyi Gabriella, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalára töltötte fel a repülőtéren készült közös fotót, az alábbi kísérőszöveggel: „Labdáról labdára! Visszavesszük a hazánkat, a sportunkat, a focinkat! Hajrá, magyarok! Tisza Párt”.

A Rossival interjút készítő Nemzeti Sport szerint a kép, amelyen még két nő és egy fiatalember látható, ezzel a szöveggel sokak számára azt is sugallhatja, hogy a szövetségi kapitány „a baloldali párt aktivistája lett”.

Nem kell hozzá nagy képzelőtehetség, hogy a Tiszának, Magyar Péternek volt is ilyen szándéka, ugyanis korábban is volt már hasonló esete. Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője ugyanis elmondta: Korábban Szoboszlai Dominik angol nyelvű posztjába vizionálta azt, hogy ő is a Tisza Párt aktivistája. Instagram oldalára annyit írt: egy liverpooli győzelem után, hogy »step, by step«, vagyis lépésről lépésre. Ezzel kapcsolatban azt próbálta a Magyar Péter beállítani, hogy itt az ő törekvéseikkel való azonosulásról van szó.

A lényeg: Marco Rossi éppen a Nemzeti Sportban mondta el a valóságot. Rossi: néhány utas pénteken arra kérte, hogy készítsenek közös fotót. „Nem ismertem őket, és nem adtam rá engedélyt, hogy a képet politikai üzenethez használják” – tette hozzá. A szövetségi kapitány kiemelte: nem szeretne „bevonódni” semmilyen politikai vitába, általánosságban azért járul hozzá az ilyen képek közzétételéhez a közösségi médiában, hogy aki posztolja vagy látja, a kedvét lelje ezekben.

Magyar Péter természetesen másként látta a dolgot. Az ő verziója szerint, mint írta: „Rossi kapitány a Wizzairen utazott velünk. Bemutatkoztunk neki, úgy is, mint tiszások. Hozzájárult a fénykép kiposztolásához.”

Wintermantel Zsolt így kommentálta a történteket: „Marco Rossi kikérte magának, hogy a tiszások felhasználták őt a hazug posztjukban. Miután csúnyán elbuktak, nem bocsánatot kértek, hanem csak egyszerűen »retusálnak«. Igazi komcsik.”

A dolog egész egyszerűen botrányos, mint Magyar Péter annyi más esete.

Túl azon, hogy mióta ismerjük Rossit, soha senki nem kapta hazugságon. Ahogy az ellenkezője is igaz, Magyar Pétert annál többször.

Tegyük föl magunknak a kérdést. Kinek állhat érdekében, hogy a magyar focival sok sikert elért, ezért nagyon népszerű Marco Rossival fotózkodjon, s azt sugallja, hogy ő is a baloldali párt aktivistája lett. Nyilván nem Marco Rossinak. Mint ahogy az sem az ő érdeke, hogy rá egy baloldali párt aktivistájaként tekintsenek. Arról nem szólva, hogy Rossi nyilván képtelen arra, hogy – Menczer Tamás állítása szerint – rezzenéstelen arccal bármit előadjon, függetlenül attól, hogy annak bármi köze lenne a valósághoz.

Ez a komcsik eszköztárába tartozik.

Ezért hasonlít Magyar Péter inkább Márki-Zay Péterhez és Jakab Péterhez, akik már seregnyi hazugságuk miatt félig-meddig a nagypolitika szemétdombjára kerültek. Nem lehetetlen, hogy Magyar is hamarosan követi őket.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket