Változik az áfa!

MH/MTI
2024. október 3. csütörtök. 16:52
Frissítve: 2024. október 3. 16:53

A konszolidációs csomagot a hárompárti kormánykoalíció 79 képviselőjének szavazatával, 62 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 141 tagja vett részt a voksoláson.

A konszolidációs intézkedéseket azzal indokolták Robert Ficóék, hogy elődjük, az idő előtt távozott előző centrista-liberális kormány „tarthatatlan állapotokat hagyott hátra a közigazgatásban”.

„A konszolidáció elkerülhetetlen volt, és ebben mindenki egyetértett” – jelentette ki a csomag elfogadása után Robert Fico szlovák kormányfő, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A most elfogadott konszolidációs csomag részeként a jövő évtől az eddigi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik a forgalmi adó (DPH) a legtöbb termék esetében. Az élelmiszerekre vonatkozó eddig 10 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökken, de csak az alapélelmiszerekre, a gyógyszerekre, a könyvekre és folyóiratokra fog vonatkozni, illetve az idegenforgalmi és étkeztetési szolgáltatásokban lesz érvényes. A többi élelmiszerre és a villanyáramra 19 százalékos forgalmi adó vonatkozik majd.

Emelkedik a jogi személyek jövedelemadója is, 20 százalékról 24 százalékra, de ez a változtatás csak az évi 5 millió eurónál nagyobb bevételt elérő vállalatokat érinti majd.

Jövő év áprilisától bevezetik a pénzügyi tranzakciók után fizetendő adót is. Ez az adó a vállalatokat és magánszemélyeket, illetve különböző egyéb szervezeteket egyaránt érinti, mértéke elektromos tranzakció esetén az utalt összeg 0,4 százaléka (de legfeljebb 40 euró) lesz, készpénzfelvétel esetén pedig ennek duplája. A pénzmozgások megadóztatása alól az állam részére történő befizetések, illetve az egészségügyi és szociális biztosítás jelentenek majd kivételt.

Elolvasom a cikket