A Patrióta-pártok ausztriai és csehországi előretörése növelheti Orbán Viktor mozgásterét

MH/MTI
2024. október 4. péntek. 6:27

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: Európa-szerte megfigyelhető a nemzeti gondolkodású pártok megerősödése, ez a folyamat pedig várhatóan tovább fog erősödni.

Azt mondta, a korábban nagy támogatottságot élvező pártok – így néppártok, zöldek – helyett az emberek azért fordulnak a nemzeti érdekeket védő csoportosulások felé, mert a bevándorlás negatívumai egyre markánsabban jelentkeznek, a kontinens gazdasága gyengélkedik és lemaradóban van Egyesült Államok és Kína mögött, ezért a fiatalok attól félnek, hogy rosszabbul fognak élni, mint a szüleik.

Közölte: az Orbán Viktor kormányfő alapításával létrejött, a Fidesz EP-képviselőit is magában foglaló, jelenleg harmadik legnagyobbnak számító európai parlamenti frakció, a Patrióták Európáért képviselőcsoportja a „brüsszeli elit” alternatívája.

E pártcsalád tagjai értek el legutóbb átütő sikereket a csehországi és az ausztriai választásokon, e sikereket pedig sokan Orbán Viktor nevéhez kötik – fűzte hozzá.

Nagy Attila Tibor politikai elemző úgy vélte: a Patrióták Európáért csak mérsékelten erős szereplő az Európai Parlamentben, hiszen a több mint 700 képviselő közül jelenleg 86-an vannak e pártcsaládban. Annak tagjai ezzel együtt – fűzte hozzá – valós problémákkal foglalkoznak és képesek válaszokat adni a hagyományos pártokból kiábrándult választók számára.

Az elemző felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a magyar kormányfő és európai társai alapításával létrejött pártcsaládban jelenleg Orbán Viktor az egyetlen kormányfő, ráadásul a legtöbb ország vezetője jelenleg szemben áll a magyar miniszterelnökkel, vagy jobb esetben semlegesen viszonyul hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az EU sorsát illetően az országok kormányfőit tömörítő Európai Tanács fontos intézmény. E tekintetben pedig holland, szlovák szövetségese is van a magyar kormánynak. Amennyiben pedig az ausztriai választásokat megnyerő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányra kerül, továbbá Csehországban is kormányváltásra kerül sor, a szövetségesek száma tovább emelkedhet. A tendencia pedig azt mutatja, hogy a patrióta-gondolkodású pártok előretörése folyamatos marad a következő időszakban – vélekedett.

Elolvasom a cikket