A tudósok kiderítették, melyik alma a legegészségesebb

A tudósok elemezték a héj, a gyümölcshús, a magok és a gyümölcs alján található kehely mikrobiális összetételét is, ahol a virág képződik – írja a Sports.kz.

Az eredmények azt mutatták, hogy minden egyes alma egyedi baktériumközösségeket tartalmaz, amelyek a gyümölcs részétől és a termesztés módjától függően változnak. Ugyanakkor az alma különböző részeit különböző baktériumközösségek népesítik be. Azt is megállapították, hogy a hagyományosan termesztett (szintetikus műtrágyával és mérgező vegyszerekkel kezelt) almák baktériumközösségei kevésbé változatosak és egységesek, mint a bio almáké – állapították meg s Grazi Műszaki Egyetem tudósai.

A termesztési módszertől függetlenül az almában található baktériumok főként négy fő csoportba tartoztak: Proteobacteria (80 százalék), Bacteroidetes (kilenc százalék), Actinobacteria (öt százalék) és Firmicutes (három százalék). A hagyományos módon termesztett almákban a kutatók jelentős változásokat találtak a baktériumok összetételében. Különösen az ilyen gyümölcsökben a baktériumnemek és -rendek akár 40 százaléka is átalakulhatott. Az emberi egészségre potenciálisan negatív hatással bíró mikroorganizmusok számának növekedése különösen nagy volt.

Elolvasom a cikket