Az ENSZ elítélte a Ciszjordánia elleni izraeli légicsapást

2024. október 4. péntek. 23:01

„Ez a támadás az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott katonai jellegű műveletek során elkövetett törvénytelen erőalkalmazás aggasztó környezetébe illeszkedik, amelyek számos sérelmet okoztak a palesztinoknak és jelentős károkat idéztek elő az épületekben és az ellátó rendszerekben” – írta közleményében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a megszállva tartott palesztin területért felelős irodája.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy az észak-ciszjordániai túl-karmi menekülttábor ellen a hadsereg és a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat által közösen végrehajtott légicsapás során likvidálta a Hamász iszlamista palesztin szervezet egyik helyi vezetőjét.

2000 óta az Izrael által 1967 óta megszállva tartott Ciszjordánia elleni csütörtöki légicsapásnak volt a legtöbb áldozata – közölte a palesztin biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint „az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott – gyakran fölösleges, aránytalan, így törvénytelen – rendszeres és véres erő alkalmazásának újabb egyértelmű példájával állunk szemben”.

Pénteken százak vettek részt Túl-Karmban az áldozatok nyilvános temetésén, közöttük több maszkot viselő, feketébe öltözött fegyveres. Izrael augusztusban már mért légicsapásokat Túl-Karmra és szárazföldi műveleteket is hajtott végre az Izraellel harcoló fegyveres csoportok elleni nagyszabású offenzíva keretében több város és palesztin menekülttábor ellen a megszállva tartott Ciszjordánia északi részében.

A Hamász Izrael elleni véres támadása kiváltotta gázai háború kezdete – október 7. – óta egyre fokozódik az erőszak egyrészt a palesztinok, másrészt az izraeli hadsereg és a telepesek között.

A palesztin egészségügy-minisztérium szerint legkevesebb 701 palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve telepesek, míg izraeli hivatalos adatok szerint legkevesebb 21 izraeli katona halt meg palesztin támadásokban, illetve katonai műveletek során.

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok megerősítette pénteken, hogy egyik parancsnoka, Zahi Jászir Oufi, valamint hét másik harcosa elesett a Túl-Karm elleni csütörtöki izraeli légicsapásban.

Elolvasom a cikket