Az új japán miniszterelnök leadta a figyelmeztetést

MH/ MTI
2024. október 4. péntek. 12:44

A kormányfő feltette a kérdést, hogy miért nem működött az elrettentés Ukrajnában. „Ha a közel-keleti helyzetet is figyelembe vesszük, a nemzetközi közösség egyre megosztottabbá válik, és kész a konfrontációra” – jegyezte meg Isiba.

A miniszterelnök gazdasági elképzeléseiről szólva azt mondta: emelni kívánja a béreket egy új ösztönző programmal, valamint a helyi hatóságok és az alacsony jövedelmű háztartások támogatásával.

Isiba Sigeru elődje elődje, Kisida Fumio azért vált népszerűtlenné, mert a kormányzó Liberális Demokrata Pártot korrupciós vádak érték, és az inflációt sem sikerült alacsonyan tartani az országban.

Bár az októberben tartandó választások esélyese továbbra is a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP), Isiba kormányának mindössze 51 százalékos a támogatottsága a japán lakosság körében a Nikkei napilap szerdán közzétett felmérése szerint, ami jóval alacsonyabb, mint elődje, Kisida Fumio első, 2021 végén hivatalba lépő kormányának mutatója. Isiba most azt hangoztatta, hogy ebben az évtizedben az átlagos nemzeti minimál órabért 1500 jenre (3757 forint) akarja emelni, ami csaknem 43 százalékos növekedést jelentene a jelenlegi 1050 jenes bérhez képest.

Japán számos ipari országhoz hasonlóan fenyegető demográfiai válsággal néz szembe. A Világbank szerint Monaco után Japánban él a világ legidősebb lakossága. Tavaly a születési ráta 1,2 volt, ami jóval kevesebb, mint ami a népesség fenntartásához szükséges. A miniszterelnök ezt lopakodó vészhelyzetnek nevezte, hozzátéve, hogy a kormány erősíti a családok támogatását célzó intézkedéseket, a többi között rugalmas munkaidő bevezetésével.

Elolvasom a cikket