Biden: Izraelnek nem az iráni olajlétesítményeket kellene célpontnak tekintenie

2024. október 4. péntek. 22:56

Joe Biden kijelentette, hogy egyetlen amerikai adminisztráció sem nyújtott annyi segítséget Izrael számára, mint az általa irányított kormányzat, és erre Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek emlékeznie kell.

Majd hozzátette, hogy nem tudja, az izraeli kormányfőnek az amerikai elnökválasztás befolyásolása-e a célja.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken azt közölte, hogy 350-re nőtt azon amerikaiak és családtagjaik száma, akik a washingtoni kormányzat által szerződésben lefoglalt repülőgépeken elhagyták Libanont.

A pénteki bejelentés szerint a reggeli órákban Frankfurtban landolt egy Bejrútból érkező repülőgép amerikaiakkal és családtagjaikkal a fedélzetén, összesen 97 emberrel, bár a jelentések szerint a légijárat teljes kapacitása 300 ember volt.

Matthew Miller szóvivő még csütörtökön arról számolt be, hogy az adminisztráció mindaddig folytatja a Libanonból repülő légitársaságok gépein a férőhelyek biztosítását, ameddig a közel-keleti országban a biztonsági helyzet indokolja, illetve, ameddig igény van a segítségnyújtásra.

Az amerikai haderő pénteken azt közölte, hogy több mint egy tucat légicsapást hajtott végre Jemen több pontján a húszik által ellenőrzött területeken.

A bejelentés szerint az amerikai légierő gépeiről és hadihajókról indított támadást húszi fegyverrendszerek és katonai létesítmények ellen intézték, többi között a Jemen nyugati részén fekvő tengerparti El-Hudajda város repülőterén, valamint a főváros Szanaa körzetében.

Elolvasom a cikket