Borrell fél Oroszország belépésétől a közel-keleti konfliktusba

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője félelmét fejezte ki, hogy ha a közel-keleti konfliktus tovább eszkalálódik, akkor új szereplők, például Oroszország is beléphetnek a konfliktusba, annak ellenére, hogy a Kreml álláspontja szerint az Orosz Föderáció önmérsékletre szólítja fel a konfliktusban részt vevő feleket, és elítéli a civilek halálát – írja a RIA Novosztyi.

„Ha az iráni nukleáris létesítmények megsemmisülnek, Iránnak cselekednie kell, tennie kell valamit, ami lehet például a Perzsa-öbölben lévő olajlétesítmények támadása. És ha ez így folytatódik, előbb-utóbb konfliktusba kerülünk, amelyben Oroszország is részt vehet” – mondta a politikus az Onda Cero rádióállomásnak adott interjúban.

Borrell ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyugati világ nem hajlandó Izraelt a támadások leállítására kényszeríteni, és jelenleg sem az Egyesült Államok, sem egyes európai államok nem hajlandók semmilyen intézkedést tenni Izrael akcióinak leállítása érdekében.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Moszkva a közel-keleti konfliktus minden résztvevőjét önmérsékletre szólítja fel, és elítél minden olyan akciót, amely civilek halálához vezet.

Irán október 1-jén története során másodszor vetette alá Izraelt hatalmas rakétatámadásnak, amit önvédelmi cselekménynek nevezett. Az izraeli hadsereg szerint mintegy 180 ballisztikus rakétát lőttek ki, amelyek többségét sikerült elfogni. A közösségi médiában közzétett videókon megörökítették, ahogy a rakéták Izrael különböző részeibe csapódtak. Az izraeli hatóságok szerint a becsapódásoknak nem voltak áldozatai az ország polgárai között. Több médium arról számolt be, hogy Ciszjordániában egy ember, feltehetően egy Gázai övezetből származó palesztin meghalt.

Az irániak szerint a rakéták izraeli katonai célpontokat találtak el, az izraeliek „minimálisnak” minősítik a károkat. Megtorlást ígérnek, az Egyesült Államok pedig azt, hogy segítségére siet legfőbb közel-keleti szövetségesének.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az Izraelre mért iráni rakétacsapás után azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya kudarcot vallott a Közel-Keleten, teljes tehetetlenséget tanúsítva a válságok megoldásában.

Elolvasom a cikket