Ez az ital a legkárosabb a májra

A Bostoni Egyetem orvosi karának tudósai azonban, miután több mint 1,6 ezer önkéntes bevonásával végeztek vizsgálatot, az édes üdítőt nevezik a máj számára legrosszabb italnak.

Mint ismeretes, a cukor két összetevőből áll: glükózból és fruktózból. A tudósok már régen megállapították, hogy míg a glükóz emésztésében több szerv is részt vesz, a fruktózt csak a máj emészti meg. A rendszeres cukorfogyasztás növeli a máj terhelését, és megakadályozza, hogy elvégezze a munkáját. Ennek hatására a máj megnő, és elkezdi nyomni a héját, a kapszulát, amely végül a „zsírmáj” állapotához vezet.

A nem alkoholos zsírmájbetegség a leggyakoribb májprobléma: átlagosan a világ lakosságának negyedét érinti. A zsírmáj, különösen az elején, gyakorlatilag tünetmentes lehet, és a jelenlévő tünetek nem specifikusak, így nehezen diagnosztizálhatók. A májkárosodás azonban már a legkorábbi stádiumban is számos betegséget okozhat az emberben. Az elhanyagolt, „zsíros” máj végül cirrózis kialakulásához és e szerv csődjéhez vezethet. Itt a következmények végzetesek lehetnek.

A cukros italokat fogyasztó embereknél a zsírmájbetegség gyakori. Egy tanulmány kimutatta, hogy az ilyen italok rajongóinál kétszer akkora a májkárosodás kockázata, mint azoknak, akik nem isznak üdítőket.

Következtetés: ahhoz, hogy a máj egészséges és megfelelően működjön, korlátozni kell a cukros italok fogyasztását, és természetesen figyelni kell az étrendre.

Elolvasom a cikket