Ezért nem szabad kávét inni az ébredés utáni első órában

Mindannyian tudjuk, milyen az, amikor egy reggel hat órai ébredés után azonnal kávéra van szükségünk. Sokaknál ez rituálé, amely nélkül nem tudnak élni. Azonban a szakértők szerint jobb, ha egy kicsit várunk, mielőtt a szokásos koffeinadagunkba belekóstolnánk – írja az elle.hu.

Ezt a hormont gyakran nevezik „stresszhormonnak”, de valójában fontos szerepe is van, mert segít felébredni reggelente. A kortizolszintje természetes módon körülbelül 30-45 perccel az ébredés után éri el a csúcspontját. Ha azonnal kávét iszik, az megzavarhatja ezt a természetes folyamatot, ami a kevésbé hatékony ébredéshez vezet.

Ha ébredés után legalább 60-90 percet vár a kávéfogyasztással, a szervezet kortizolszintjének van ideje tetőzni, és csökkenni kezd. Ez azt jelenti, hogy amikor végre belekortyol abba a finom kávéba, az a teste ritmusával együtt és nem ellene dolgozik. Az eredmény? Tartósabb energia egész napra.

A jó hír, hogy ennek az új szokásnak a kialakítása még az alvása minőségére is hatással lehet. A koffein kiürülése a szervezetből 1,5 óra és 9,5 óra között változhat. A késő délutáni kávéfogyasztás befolyásolhatja az alvás minőségét, különösen, ha nem maradunk hidratáltak. Ezért érdemesebb úgy csökkenteni a kávézás mértékét, hogy csak egyszer iszunk késő reggel vagy kora délután. Közben pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy elegendő vizet fogyasszunk a nap folyamán.

Elolvasom a cikket