Fico: Mindent megteszek, hogy helyreállítsam kapcsolatainkat Oroszországgal

Tavalyi hatalomra kerülése óta Fico leállította a Pozsonyból Kijevbe irányuló fegyverszállításokat, és következetesen a konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel. Májusban a 60 éves politikus túlélt egy merényletet, amikor egy ukránbarát aktivista több lövést adott le rá. Bár a miniszterelnök súlyosan megsérült, felépült, és két hónapon belül újra munkába állt.

„Ha ennek a kormánynak a mandátuma alatt véget ér a háború, mindent megteszek azért, hogy helyreállítsam a gazdasági és standard kapcsolatokat Oroszországgal” – jelentette ki Fico egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Kormánya 2027-ig vezeti az országot.

A miniszterelnök kifejtette, hogy ezt azért tenné, mert „az EU-nak szüksége van Oroszországra, és Oroszországnak természetesen szüksége van az EU-ra”.

Ugyanakkor elmondta, hogy Szlovákia „nagyon is törődne az Ukrajnával való baráti kapcsolatokkal”. Fico kijelentései a szlovák és az ukrán kormány jövő heti találkozója előtt hangzottak el.

Megismételte álláspontját, miszerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak nincs katonai megoldása.

„Sok politikus szavai bizonyítják, akik már kompromisszumokról beszélnek, hogy Ukrajnának fel kell készülnie valamilyen kompromisszumra” – mondta.

A miniszterelnök szerint az egyik ilyen politikus Petr Pavel cseh köztársasági elnök.

Pavel, aki korábban Ukrajna elkötelezett támogatója volt, és azt szorgalmazta, hogy a Nyugat még több fegyvert és lőszert adjon Kijevnek, a múlt hónapban azt mondta a New York Timesnak, hogy „a háború legvalószínűbb kimenetele az lesz, hogy az ukrán terület egy része orosz megszállás alá kerül, ideiglenesen”. Azt is mondta, hogy Ukrajnának „realistának kell lennie azzal kapcsolatban, hogy milyen támogatást tudnak elérni” külföldi finanszírozóiktól.

Júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy a Moszkva és az EU közötti kapcsolatok jelenlegi nehézségei megoldhatóak lettek volna, ha az unió vezetői „magabiztosabbnak éreznék magukat, és több bátorságot mutatnának nemzeti érdekeik védelmében”.

Egy hónappal később Putyin úgy jellemezte az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok állapotát, hogy „a mélyponton vannak”.

Elolvasom a cikket