Így kell helyesen táplálkozni idős korban

„Kezdjük azzal, hogy a korral csökken a szervezet kalóriaszükséglete. Ezért fontos, hogy csökkentsük az adagokat, ugyanakkor a lehető legtáplálóbbá ételeket együk” – mondta a szakértő.

Megjegyezte, hogy az étrend alapja a vitaminokban és rostokban gazdag zöldségek. Ezek javítják az emésztést, normalizálják a vércukor- és koleszterinszintet. A sötétzöld leveles zöldségek, például a spenót és a brokkoli különösen előnyösek.

A második fontos összetevő szerinte a hal. Különösen az olyan zsíros fajták, mint a lazac, a szardínia vagy a makréla. Ezek gazdagok omega-3 savakban, amelyek védik a szívet és az ereket, javítják az agy és az ízületek működését.

Egy másik nélkülözhetetlen termék a diófélék. Egészséges zsírokat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Napi egy marék mandula vagy dió jelentősen javíthatja az egészséget.

„Mindezek mellett fontos, hogy csökkentsük az állati fehérje mennyiségét az étrendünkben. A túl sok hús veseproblémákhoz és magas koleszterinszinthez vezethet. A húsételek egy részét helyettesítse hallal vagy hüvelyesekkel. Ne feledkezzen meg a savanyított tejtermékekről sem. Ezek javítják az emésztést és erősítik a csontokat. Válasszon adalékanyagok nélküli joghurtot, túrót, kefirt” – mondta a szakértő.

Azt is megjegyezte, hogy fontos megjegyezni az ivási rendet. A korral a szomjúságérzet tompul, de a szervezet vízigénye változatlan marad. Ezért az orvos azt javasolta, hogy naponta legalább 6-8 pohár vizet igyunk.

„Amiről le kell mondania, az a cukor és a só. Ezek problémákat okozhatnak a vérnyomással és az anyagcserével. Helyettesítsük őket természetes fűszerekkel és gyógynövényekkel – ezek nemcsak az ételek ízét javítják, hanem egészségügyi előnyökkel is járnak” – tette hozzá az endokrinológus.

Azt is megjegyezte, hogy az étrend hirtelen megváltoztatása stresszes lehet a szervezet számára. Ezért az új termékeket fokozatosan, a jólétre figyelve kell bevezetni.

„A helyes táplálkozás nem diéta, hanem életmód. Nemcsak előnyöket, hanem örömöt is kell hoznia. Kísérletezzen új receptekkel, keressen ízletes és egészséges ételkombinációkat. Ne feledje, hogy minden szervezet más és más. Ami az egyiknek megfelel, az a másiknak nem biztos, hogy megfelel. Ezért olyan fontos, hogy a diétát az adott személy egészségügyi jellemzőit figyelembe véve állítsuk össze” – foglalta össze az orvos.

Elolvasom a cikket