„Ilyenkor az ember ideges”

„Üljön le! Üljön le!” – mondta Kövér László házelnök a botrányos hozzászólása felénél sem tartó Gyurcsány Ferencnek a parlamentben. „Egy pohár vizet hozzon be valaki a képviselő úrnak.” Bár Gyurcsány mikrofon nélkül még bőszen mondta a magáét, Kövér azonban nem tágított: „Befejezte! Befejezte!” – mondta Gyurcsánynak, s lehajtotta a fejét, várakozva arra, amíg Ferenc felfogja, hogy neki tényleg nincs tovább.

Hogy miért volt ez a szigorúság? Azért, ami ezt megelőzően elhangzott: „Magyarországnak ma hazaáruló miniszterelnöke és kormánya van” – hangoztatta Ferenc. Kövér László ezután „hazaárulózás” miatt rendre utasította. Leszögezte, hogy Gyurcsány Ferencnek nincs joga „lehazaárulózni Magyarország miniszterelnökét és Magyarország kormányát”.

Orbán Viktor a következő gondolattal szúrt oda Gyurcsány Ferencnek. „Minden ott folytatódik, ahol tavasszal abbamaradt. Azzal a különbséggel talán, hogy én szeretnék türelmet kérni a Demokratikus Koalíció, annak vezetője és képviselői számára. Értsük meg őket, értsük meg az idegességet a soraikban, már a parlamentbe jutásért kell harcolniuk. Ilyenkor az ember ideges.”

„Eltelt a nyarunk úgy, hogy hallgattunk egy nárcisztikus hazudozót, most bejöttünk ide, és hallgatunk egy másikat” – így reagált Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalására Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Gyurcsány sajtótájékoztatón mondta el azt, ami a parlamentben minősíthetetlen hozzászólás indítása miatt benne ragadt.

Kiemelte, a kormányfő és kormánya történelmi, politikai és erkölcsi árulást követ el azzal a politikával, amelyet az elmúlt években folytat. Érthetetlen a miniszterelnök oroszpolitikájában bekövetkezett fordulata, amely szerinte 2009 novemberéhez kötődik. Ha nem hiszünk a földi csodákban, kell magyarázat, „szerintünk abban a tizenöt percben a magyar miniszterelnököt megzsarolta Putyin vagy állambiztonsági természetű kérdésekkel, vagy anyagi természetű kérdésekkel”.

Emlékszünk rá, Gyurcsány nem először hazudik Orbánról. A 2022-es választás előtt azzal állt elő, hogy a kormányfőnek külföldi bankszámlája van. Erről őt tájékoztatták valakik, s majd időben nyilvánosságra hozza a bizonyítékokat. Nos, azóta is hozza… A parlamentben Orbán Viktor mimikájából arra lehetett következtetni, hogy nem igaz, amit Gyurcsány mond. Ez persze egyáltalán nem meglepő, mondhatni, természetes.

De hogy miből lesz a cserebogár? Ennek kiderítésére érdemes megnézni, hogy Gyurcsány a 2006-os miniszterelnöki tévévitában nemcsak hogy felrótta vitapartnerének, Orbán Viktornak, hogy az 1998 és 2002 közti Orbán-kormány egyszer sem egyeztetett személyesen az orosz elnökkel, hanem még el is büszkélkedett azzal, hogy az akkor még csak félciklusnyi kormányfői munkássága során ő már öt alkalommal is tárgyalt Putyinnal. Gyurcsány rövid, nem egészen ötéves kormányfői karrierje során több mint tíz alkalommal tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, ráadásul ezek között olyan találkozó is akadt, amely Gyurcsány magánlakásán zajlott, és volt, amely Szocsiban, az elnöki rezidencián. Miután azonnal megállapodott Putyinnal azzal kapcsolatban, hogy Magyarország szovjet megszállásával kapcsolatban nincs mit felhánytorgatni, kifejtette: „Magyarország számára Oroszország az egyik legfontosabb stratégiai partner”, amellyel „pragmatikus alapon” akar kapcsolatot építeni – csakhogy a pragmatizmus mögött, mint kijelentette, „emlékek és érzelmek” is vannak, „amelyeket tiszteletben akarunk tartani és ápolni”.

Gyurcsány 2006-ban szintén homlokegyenest másként beszélt Putyin budapesti látogatása kapcsán, mint ahogyan azt manapság teszi. „Oroszország nélkül nem lehet rend a világon, nem lehet nyugalom Európában”, Magyarország stabil fejlődését pedig egyenesen a „dinamikusan fejlődő” Oroszországtól tette függővé.

Egy baloldali és kifejezetten brüsszelita kottából éneklő exkormányfőtől mindez meglehetősen furcsa elköteleződésnek tűnik.

Javaslom, fogadjuk meg Orbán Viktor tanácsát. Gyurcsányék olyan gyenge politikát folytattak, hogy már a parlamentbe jutásért küzdenek. „Ilyenkor az ember ideges.”

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket