Iránt sejti az izraeli nagykövetségek megtámadása mögött Svédország

„Objektív elmélet” a svédek szerint Irán szervezkedése. Bár hivatalosan még nem állapították meg, hogy a két incidens összefügg, a célpontok és a támadások módszerei arra utalnak, hogy Teheránnak lehet köze az esetekhez.

Fredrik Hallström, a Svéd Biztonsági Szolgálat műveleti vezetője szerint a stockholmi izraeli nagykövetség elleni lőfegyveres támadás és a koppenhágai nagykövetség közelében történt kézigránátos robbantás mögött Irán állhat.

A lövöldözés október 1-jén, kedd éjjel történt Stockholmban, míg a dán fővárosban két nappal később, október 3-án, szerda reggel robbantottak. Hallström szerint a támadások hasonlítanak a korábbi esetekhez, melyek során izraeli célpontokat támadtak meg, és az akciók lebonyolításához helyi bűnözői csoportokat használtak. „Ezek jelenleg feltételezések, nem konkrét bizonyítékok” – hangsúlyozta a biztonsági főnök.

A svéd és dán rendőrség szerint a stockholmi és koppenhágai támadások mögött a Foxtrot nevű svéd bűnbanda állhat, amelyet az iráni születésű Rawa Majid vezet. A svéd sajtó értesülései szerint ez a bűnszervezet az iráni érdekeket szolgálhatja, beleértve zsidó és izraeli célpontok elleni támadásokat is. Az incidensek a Közel-Keleten növekvő geopolitikai feszültségek közepette történtek, amikor Irán több száz rakétát lőtt ki Izraelre válaszul az izraeli hadsereg libanoni hadműveleteire.

Hallström hozzátette, hogy „a világban tapasztalható nyugtalanság és a Közel-Keleten fokozódó helyzet ismét hatással van Svédország biztonságára is”.

Elolvasom a cikket