Japán új miniszterelnöke beszélt az Oroszországgal kötött békeszerződésről

Japán kormánya tartja az irányt „a területi probléma megoldása és a békeszerződés megkötése” ügyében Oroszországgal – jelentette ki Shigeru Ishiba, az ország új miniszterelnöke a parlament előtt tartott első beszédében, számol be a news.ru.

A japán–orosz kapcsolatok nehéz helyzetben vannak, de országunk folytatni fogja a területi kérdés megoldására és a békeszerződés megkötésére irányuló útját – mondta.

Iszhibát október 1-jén választották meg Japán új miniszterelnökévé. A törvényhozók többsége mellette tette le a voksát. A 465 szavazatból 291-et kapott. Legközelebbi riválisa, az Alkotmányos Demokrata Párt vezetője, Yoshihiko Noda száz szavazatot kapott.

Valerij Kistanov, az Orosz Tudományos Akadémia Kínai és Modern Ázsia Intézete Japán Tanulmányok Központjának vezetője úgy véli, hogy az új miniszterelnök alatt Tokió keményen követelni fogja Moszkvától a Kuril-szigetek kérdésének megoldását. Szerinte nem várható javulás a két ország kapcsolatában. Kínával és a KNDK-val szemben is keményen fog fellépni.

Elolvasom a cikket