Kisorsolták a nemzetközi futam indulóinak sorrendjét

MH/MTI
2024. október 4. péntek. 23:25

Szotyori Nagy Kristóf tájékoztatása szerint a versenyben Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Csehország, Románia, Nagy-Britannia és Bahrein mellett hazánkból a Készenléti Rendőrség lovasa indul.

Jelezte: idén a nemzetközi futam lovasai őshonos magyar lipicai fajtájú lovakon teljesítik a három és félkörös távot. A háromnapos program egészéről szólva emlékeztetett: Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének ezúttal is Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítménye, a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont.

Lázár Vilmos, a Nemzeti vágta és a Magyar Lovassportszövetség elnöke korábban az újdonságokat sorolva egyebek mellett arról is beszélt, hogy a 18 év alattiak 2024-ben már két korosztályban indulhatnak. A 10 és 13 év közöttiek a huszárgyerek vágtán, az idén először versenyző 14–17 évesek pedig a kishuszár vágtán mérethetik meg magukat. Előbbin 16, míg utóbbin 24 fiatal versenyez. A 18 év felettiek a Nemzeti vágtán mérik össze tudásukat, az elődöntőkben 60 felnőtt lovas indul.

Pénteken a Nemzetközi rendőr lovasversennyel veszi kezdetét a 17. Nemzeti vágta, szombaton előfutamokat, kocsitoló versenyt és méneshajtást láthatnak, valamint fellépnek a Győri Ördöglovasok. Vasárnap a nemzetközi résztvevők a hagyományos Nemzetközi Futamban is összemérik erejüket, amely így idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz, az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A zárónapon a 200 gyermek oktatását végző lovasiskola, a HaZám Egyesület gyermeklovasai tartanak bemutatót, jelen lesz a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 30 tagja is, továbbá 1848-49-es csatajelenet, puszta ötös, csikósbemutató, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

A futamokat és kísérőprogramokat élőben közvetíti az m4sport.hu és a Mediaklikk.hu. A Nemzeti vágtát vasárnap 15 órától a Duna is élőben sugározza.

Elolvasom a cikket