Lemészárolták a szüleiket, az esküdtek mégis megsajnálták őket

A kriminalisztika történetének legfurcsább esetét azonnal felkapta a média, mert az aranyifjakból lett gyilkosok történtét imádták az emberek, különösen a testvérek bírósági tárgyalása alatt, amely az amerikai televíziózás egyik első nagy nyilvánosságot kapott büntetőperévé vált. Bár sokan hallottak a Menendez fivérek esetéről, és a sztorit a Netflix is feldolgozta, van néhány kevésbé ismert részlet a Menendez-üggyel kapcsolatban, amelyek még ma is sokkolók.

Kettős gyilkosság a mesés örökség reményében

A Menendez fivérek kezdetben azzal védekeztek, hogy azért ölték meg szüleiket, mert évek óta fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el tőlük. Azonban a nyomozás során kiderült, hogy közvetlenül a szülők meggyilkolása után Lyle és Erik hatalmas összegeket költöttek el luxus életmódra, amely azt a feltételezést támasztotta alá, hogy elsődleges motivációjuk a szüleik vagyonának megszerzése volt. Az első hetekben több százezer dollárt költöttek sportautókra, drága órákra, luxuslakásokra és egyéb költséges kiadásokra, miközben a gyilkosságokból fakadó gyász jeleit egyáltalán nem mutatták. Bár a Menendez fivérek a tárgyalás során azt állították, hogy félelemből ölték meg szüleiket, akik éveken át bántalmazták őket, a bizonyítékok azt sugallták, hogy a gyilkosságokat hosszú ideje tervezték. Lyle és Erik 1989 augusztusában vett egy sörétes puskát, amelyet a gyilkossághoz használtak. A gyilkosságok estéjén úgy szervezték meg az eseményeket, hogy alibijük legyen, majd visszatértek a családi házba, ahol egyszerűen agyonlőtték szüleiket. Az ügyészek szerint ez a gondosan eltervezett cselekmény cáfolta a fivérek védekezését.

Az összeomlás

A Menendez fivérek végül úgy buktak le, hogy Erik beismerte a bűncselekményt a pszichológusának, dr. Jerome Ozeilnek. Lyle később fenyegette a terapeutát, de az információ mégis kiszivárgott, amikor Ozeil elmondta a beismerést egy másik páciensének. Ez a vallomás végül a testvérek letartóztatásához vezetett. Bár Ozeil pszichológusként titoktartásra volt kötelezve, az, hogy Lyle fenyegette őt, lehetővé tette a beismerés nyilvánosságra hozatalát a bírósági tárgyaláson.

A nyilvánosság ereje és átka

A Menendez fivérek pere az egyik első olyan nagy horderejű ügy volt, amelyet élőben közvetítettek az Egyesült Államokban, és jelentős hatást gyakorolt az igazságszolgáltatás és a média kapcsolatára. A Court TV 1993-ban élőben sugározta a tárgyalást, amely az amerikai közvéleményt hosszú hónapokra a képernyő elé szegezte. Ez az ügy volt az egyik legkorábbi példája annak, hogy a médiában egy bűnügyi per ilyen mértékű figyelmet kapott, és ezzel elindította a „bírósági valóságshow” korszakát. Az O. J. Simpson-per néhány évvel később tovább erősítette ezt a tendenciát. A testvérek életük végéig börtönben maradnak. Mivel több szökési kísérletük volt, ezért külön fegyházba szállították őket, húsz évig nem is találkozhattak egymással.

A Menendez fivérek ügye nemcsak a brutális gyilkosság miatt vált hírhedtté, hanem a körülötte kialakult médiafigyelem miatt is. Bár a testvérek a bántalmazásra hivatkozva próbálták indokolni tettüket, a nyilvánvaló pénzügyi motiváció és a hidegvérrel elkövetett bűncselekmény sokkolta az amerikai társadalmat. Az eset még ma is az egyik legvitatottabb és leginkább elemzett bűnügy az amerikai kriminalisztikában.

Elolvasom a cikket