Lengyelország erődítményeket épít a keleti határon

„A Keleti pajzs egyike azoknak a feladatoknak, amelyeket Donald Tusk miniszterelnök és Kosiniak-Kamysh miniszterelnök-helyettes állított elénk, hogy a Lengyel Köztársaság keleti határa, és északi határa biztonságos határok legyenek” – mondta Tomczyk.

„A következő három héten belül a katonai gyakorlótéren elvégezhetjük a Keleti pajzs elemeinek első tesztjeit, és még ebben az évben megkezdjük a Keleti pajzs elemeinek kiépítését a keleti és az északi határon” – mondta.

A miniszterhelyettes szerint a projekt a tervek szerint 2028-ra készül el. A megvalósítás során „a határon erődítési elemeket, megerősítéseket hoznak létre egy mintegy 800 kilométeres határszakaszon”.

Tomczyk elmondta, hogy a program mintegy tízmilliárd zlotyba (kb. 2,6 milliárd dollár) fog kerülni.

A lengyel–fehérorosz határon 2021 közepén több ezer migráns torlódott fel, akik abban reménykedtek, hogy eljuthatnak az uniós országokba. Azóta havonta több száz illegális bevándorló próbál bejutni Lengyelországba. A lengyel hatóságok megerősítették a határőrizetet, bevetették a hadsereget és visszaszorították az illegális bevándorlók próbálkozásait, a migrációs válságért pedig Minszket okolják. Fehéroroszország visszautasítja ezeket a vádakat, azt állítva, hogy Lengyelország erőszakkal utasítja ki a migránsokat a területére, és mesterségesen gerjeszti a menekülthelyzetet. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy Minszk nem fogja tovább fékezni az illegális migránsok áramlását az uniós országokba: a nyugati szankciók miatt „sem pénz, sem erő” nincs hozzá.

Lengyelország már bevezetett egy pufferzónát, és kerítést épített a fehérorosz határon. A kerítés 186 kilométer hosszú, öt méter magas és mintegy 400 millió dollárba került.

Elolvasom a cikket