Mi történik a testünkkel, ha lefekvés előtt mindennap bedobunk egy pohárkával?

Sokan még azt is hiszik, hogy az alkohol ilyen adagolása még hasznos is lehet: azt mondják, jön az álmosság – az álmatlanság mintha pillanatok alatt szűnne meg!

Ez azonban tévhit, és nagyon veszélyes. Az alkohol függőséget okoz, és minél tovább iszik valaki, annál nagyobb a veszélye, hogy ez a függőség kialakul. Sokan úgy gondolják, hogy mivel az alkoholnak most még nincs nyilvánvaló hatása a szervezetre, akkor minden rendben van, az adagolás biztonságos. De ez nem így van.

Az előnyök utánzása

Kezdjük azzal, hogy az alkohol valójában nem csökkenti a vérnyomást – ez csak átmeneti hatás. Mint a Sina kiadvány írja, az erős italok átmenetileg kitágítják az ereket. Amikor azonban a szervezet befejezi az alkohol feldolgozását, a nyomás ismét emelkedik.

Ráadásul az alkohol érgörcsöt okozhat, és jelentősen növelheti az érelmeszesedés kockázatát. Azoknál pedig, akik már szenvednek ettől a betegségtől, egyetlen alkoholos buli is trombózist idézhet elő.

Rossz alvás

Mi a helyzet azzal a hiedelemmel, hogy az alkohol segít az alvásban? Az alkohol valóban elálmosítja az embereket, csakhogy ennek az alvásnak kevés haszna lesz.

Egyáltalán miért érezzük magunkat álmosnak ivás után? Az a helyzet, hogy az alkohol lelassítja az idegrendszerünket – és ez a hatás körülbelül harminc perc után érezhető.

Egy erős ital után valóban gyorsan elaludhat, de nem fog mély álomba zuhanni. Ha az alkohol már lebomlott, fennáll a veszélye, hogy az éjszaka közepén felébred, és már nem tud visszaaludni. Ébredés után pedig valószínűleg szédüléstől, fejfájástól, figyelemzavaroktól, hányingertől és puffadástól fog szenvedni.

A biztonságos adag mítosz

Sajnos,az alkohol káros hatása tagadhatatlan. Károsítja a szívet, az ereket, károsítja az emésztést, a májat. Ezekkel a betegségekkel gyakran szembesülnek azok, akik inkább rendszeresen isznak: érelmeszesedés, gyomorfekély, akut szív- és érrendszeri és agyi betegségek, alkoholos májbetegség.

Ne tévesszen meg senkit: még akkor is káros a szervezetére az alkohol, ha hosszú időn keresztül egyszerre csak keveset iszik –például minden este lefekvés előtt egy keveset.

Végül az alkohol ismert rákkeltő anyag. Azok, akik sokáig és sokat isznak, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy emésztőrendszeri és májrákot kapnak.

Az orvosok soha nem szűnnek meg emlékeztetni: egyszerűen nincs biztonságos alkoholadag. Bármilyen mennyiségű alkohol káros, a mértéktelen ivás pedig egyszerűen tönkreteszi a szervezetet.

Az ital típusa nem számít

Ahogy Ilja Kisler belgyógyász megjegyezte, gyakori tévhit, hogy az alkoholtartalmú italok ártalma a típusuktól függ: mondjuk, a bor és a sör biztonságosabb, mint a whisky vagy a vodka, illetve más, erős alkoholtartalmú italok. Ez azonban szintén egy mítosz. Valójában bármilyen alkohol ártalmas. Mind a bornak, mind a sörnek megvannak a maga veszélyes tulajdonságai a szervezetre nézve. De bármelyik ilyen ital fő jellemzője maga az etil-alkohol. Bármilyen koncentrációban károsítja az embert. Ezért – hangsúlyozza a szakember – könnyen alkoholistává válhat valaki akkor is, ha naponta „biztonságos” adag alkoholt iszik.

Elolvasom a cikket