Milyen agyi problémákat jelez a látás romlása

Szerinte a látásproblémák bizonyos esetekben magas vérnyomásra, szklerózis multiplexre és hipoglikémiára is utalnak.

A magas vérnyomás a retinában lévő erek elváltozásához vezet, ami hipertóniás retinopátiát okoz. A tünetek között szerepelhet homályos vagy elmosódott látás, foltok és lebegő pontok a szem előtt, esetleges retinavérzés, amely ronthatja a látást, agydaganatok, különösen a látásért felelős területeken” – jegyezte meg Szvetlakov.

A szakértő hozzátette, hogy a látás migrén esetén is romolhat – a betegek „vizuális aurákra” panaszkodnak a rohamok során, amelyek vak vagy homályos látómezőkkel járnak. Az orvos hangsúlyozta, hogy a migrén „izzó cikkcakkokat vagy mozaikokat” is produkál a szem előtt. Emellett – mondta – a látás a Parkinson- és az Alzheimer-kórban is romlik.

A stroke, különösen, ha az agy látásért felelős részeit érinti, az alig észrevehetőtől a teljes vakságig terjedő kapcsolódó problémákhoz vezethet. A megnövekedett koponyaűri nyomás, amely különböző neurológiai állapotok vagy sérülések esetén jelentkezhet, hatással lehet a látóidegre. Sclerosis multiplex. Ez az autoimmun betegség gyulladást és a látóideg károsodását okozhatja, ami kihat a látásra” – mondta Szvetlakov.

Elolvasom a cikket