Nemzetközi Rendőr Lovasversennyel indul a Nemzeti Vágta Szilvásváradon

MH/ MTI
2024. október 4. péntek. 17:12

A helyszínnel kapcsolatban a versenyigazgató kifejtette, hogy az eső ellenére megfelelő a talaj a versenyzéshez és a 240 ló elhelyezésére. Kiemelte, hogy egyre több fiatal szeretne indulni a Nemzeti Vágtán, így idén először az ifjúsági mezőnyben már két korosztályban indulhatnak a versenyzők: a 10-13 évesek a Huszárgyerek Vágtán indulnak pónikkal, a 14-17 évesek ugyancsak pónikkal a Kishuszár Vágtán versenyeznek.

Előbbin 16, utóbbin 24 fiatal indul. Szotyori Nagy Kristóf elmondta, hogy a Nemzeti Vágtán 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyez. A távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben. Mint mondta, változás az előző évekhez képest, hogy a nemzetközi futamon a Nemzetközi Lovas Díszegységek versenyzői állnak a rajthoz.

Szotyori Nagy Kristóf felidézte, hogy kilenc magyarországi és négy határon túli elővágtából kvalifikálódtak a települések lovasai a Nemzeti Vágta versenyeire. A határon túliak közül Székelyföldről, Erdélyből, a Vajdaságból, Muravidékről és a Felvidékről is szép számmal vesznek részt a megmérettetésen – tette hozzá.

Az eseménnyel kapcsolatban a versenyigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a programsorozatban lesz pusztaötös- és csikósbemutató, fogatvágta, a 13 aradi vértanú emléke előtti tisztelgésként pedig 1848–49-es csatajelenetet is láthat a közönség. Emellett a győri Ördöglovasok bemutatója, méneshajtás, kocsitolóverseny, gyerekprogramok és díjugrató-bemutató is várja az érdeklődőket.

Elolvasom a cikket