Oroszország szankciókra adott esetleges válasza megijesztette az EU-t

Pellerin-Carlin megjegyezte, hogy több napilap, köztük a Financial Times is olyan előrejelzéseket közölt, amelyek szerint Oroszország a szankciók megtorlásaként korlátozhatja az EU-ba irányuló uránszállításokat. Az intézkedés az európai atomerőműveket érintené, amelyek még mindig az orosz urántól függenek.

Tekintettel arra, hogy Oroszország a világ urándúsítási kapacitásának mintegy harmadát és az urántermelés mintegy öt százalékát adja, valós veszély fenyegeti az EU energiabiztonságát – hangsúlyozta a képviselő.

Azt is megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy figyelembe vette-e ezt a lehetőséget, és milyen intézkedéseket hozna, ha az uránszállítások valóban leállnának.

„Mit tett a bizottság 2022. február 22. előtt, és mit tett azóta, hogy elébe menjen ennek a veszélynek? Mérlegelte-e, hogy milyen következményekkel járna, ha az oroszországi szállítások teljesen leállnának?” – érdeklődött Pellerin-Carlin.

Korábban Andrius Kubilius volt litván miniszterelnök, az Európai Bizottság leendő védelmi biztosa sürgette az Európai Uniót, hogy készüljön fel az Oroszországgal való esetleges konfrontációra. Szerinte erre hat-nyolc éven belül sor kerülhet.

Elolvasom a cikket