Pénteken is légiriadóra keltek Izrael északi részén

MH/ MTI
2024. október 4. péntek. 12:08

Galileában, Izrael északi részén számos településen ébredtek a légvédelmi szirénák hangjaira péntek reggel is, és erdőtűz ütött ki a határ menti Slomi nevű falunál egy libanoni rakéta nyomán, melyet három tűzoltó egység próbál megfékezni.

Szintén tüzet okozott egy rakéta Kirjat Smóna egyik épületében. Az IDF felszólította harmincöt, dél-libanoni település lakóit, hogy haladéktalanul meneküljenek az Avali folyótól északra, mintegy negyven kilométer távolságra az izraeli határtól. Korábban huszonhat másik dél-libanoni település lakóit szólították fel távozásra.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat pénteken bejelentette, hogy a légierő bevetésével megölte a Hamász terrorszervezet helyi vezetőjét, Zahai Jasszer Abdel Razak Ofit, és több munkatársát Túl-Karmben. Szeptember elején Ofi szervezte az Ateret nevű ciszjordániai zsidó telep elleni támadási kísérletet, valamint fegyverekkel látott el számos ciszjordániai palesztint, és további támadásokat tervezett az IDF közleménye szerint.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma azt jelentette, hogy a Túl-Karmben végrehajtott támadás egy olyan épületet vett célba, melyben egy kávézó található, ahol sok ember tartózkodott. A légicsapásban életét vesztette egy négy tagú palesztin család is, köztük két gyermek. A vörös félhold palesztin mentőszolgálat bejelentette, hogy az épület súlyosan megrongálódott, tűz ütött ki benne, és sokan a romok alatt rekedtek.

A minisztérium tizennyolc halottról számolt be. A ciszjordániai palesztin pártok a légicsapás miatt általános sztrájkot hirdettek, és tüntetésekre szólítottak fel Ciszjordániában, hogy meneteljenek az izraeli ellenőrzőpontok felé.

Elolvasom a cikket