Unikum a Magyar Nemzeti Múzeumban

MH/MTI
2024. október 4. péntek. 19:58

Nemzetközi mércével mérve is unikális műkincset láthat a nagyközönség a Magyar Nemzeti Múzeum kamarakiállításán – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára a Hónap kincse című tárlat pénteki megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

Latorcai Csaba azt mondta, hogy a kiállításon látható, késő bronzkorból való arany nyakék a Somló-hegyen végzett feltárások során került elő több ezer más ékszerrel együtt. „Ez a nemzetközi mércével is kiemelkedő kincs hatalmas lehetőséget hordoz magában arra, hogy Somló-hegyet és térségét felhelyezze a nemzetközi kulturális élet térképére” – hangsúlyozta KTM parlamenti államtitkára.

Zsigmond Gábor, az MNMKK MNM főigazgatója szerint az intézmény 222 éves történetében is nagy jelentőséggel bír a mintegy háromezer éves nyakék megtalálása.

Tarbay János Gábor régész, az MNM Őskori Gyűjteményi Csoport vezetője, a kiállítás kurátorának ismertetése szerint az MNMKK MNM régészei 2023 óta folytatnak feltárásokat a Somló-hegyen. A háromezer éves nyakék díszítése és stílusa a dunántúli urnamezős kultúra tárgyaihoz köthető, és szoros kapcsolatban áll a nyugat-közép-európai aranyművesség hagyományaival – mutatott rá a régész.

Elolvasom a cikket