A háború ellenére idén is zsidó zarándokok ezrei érkeztek Ukrajnába

MH/MTI
2024. október 5. szombat. 18:27

A Cserkaszi megyében, az ukrán fővárostól 200 kilométerre délre fekvő kisvárosba hagyományosan a braclavi Nahman rabbi – az ortodox hászid mozgalmat alapító Báál Sém Tov rabbi dédunokájának – sírjához zarándokolnak el az imádkozni vágyók.

A zarándokokat segítő központi igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy idén ismét sokan jöttek az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és európai országokból, de a 80 százalékuk Izraelből érkezett már napokkal az ünnepségek kezdete előtt.

A biztonsági kockázatokkal kapcsolatos ukrán és izraeli diplomáciai figyelmeztetések ellenére tavaly és idén is mintegy 35 ezer zsidó utazott Umanyba, köztük ötezer gyermek.

Móse Reuven Azman rabbi, az ukrajnai zsidó közösség egyik vezető személyisége arról nyilatkozott, hogy a háború jelentette biztonsági kockázatok miatt ezúttal is felszólították a nemzetközi zarándokokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába.

A háború kezdete óta „minden évben az izraeli televízióban és rádióban is felszólítom a zarándokokat, hogy ne jöjjenek Ukrajnába. Elsődlegesnek tartom az emberek életét” – fogalmazott.

Mivel idén a Közel-Keleten is rendkívül feszült a helyzet – Izrael hadműveleteket folytat a palesztinok lakta Gázai övezetben és Libanonban is -, a hívők számára újabb nehézségek keletkeztek az ukrajnai utazások szempontjából.

Ráadásul Ukrajna már 2022 februárjában lezárta a légterét, így az utazók csak más közlekedési módokat választva tudnak eljutni Umanyba.

Az Ukrajnai Zsidó Közösség szerint körülbelül tizennégyezer zarándoknak idén nem is sikerült eljutnia céljához. Irina Ribnicka azt is elmondta, hogy a háború kezdete óta a hászid zsidók egyhangúlag támogatásukról biztosították Ukrajnát.

Elolvasom a cikket