A szervezet már mínusz egy óra alvásra is rosszul reagál

Dorsey Standish neurológus tiszta vizet öntött a pohárba az alváshiány szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Hogyan reagál a szervezet az alváshiányra?

Gyakran előfordul, hogy egy óra alvás hiánya nem tűnik nagy dolognak. A szakértő elmagyarázta, hogy ha mínusz egy órát pihenünk, akkor felhalmozódik az úgynevezett „alvási adósság”.

Ez az adósság nem tűnik el magától, idővel egyre nagyobb lesz. Ha több egymást követő éjszakán át a szokásosnál 30-60 perccel később fekszünk le, az jelentős alváshiányhoz vezethet.

A Sleep Foundation azt javasolja, hogy a felnőttek legalább hét órát aludjanak éjszaka, bár a szükséges alvásmennyiség az egyéni szükségletektől függően változhat. Fontos megérteni, hogy pontosan mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy ébernek érezze magát, és teljes potenciálját ki tudja használni.

Hogyan készüljünk fel az alvászavarra?

Ha tudja, hogy reggel a szokásosnál korábban kell kelnie, érdemes korábban is lefeküdni éjszaka.

Megjegyzi azonban, hogy a korábbi elalvás nem mindig lehetséges, különösen akkor, ha hozzászokott, hogy később feküdjön le. Ezért fontos, hogy előre készüljön: vacsorázzon korábban, teremtsen nyugodt légkört a kikapcsolódáshoz, és fokozatosan készítse fel testét az alvásra.

Hogyan lehet pótolni a kiesett alvást?

Standish szerint a szunyókálás vagy az extra alvás segíthet pótolni az kiesett órákat, de a teljes felépülés több napig is eltarthat. „A kutatások azt mutatják, hogy akár négy napba is telhet egy óra kiesett alvás visszanyerése” – teszi hozzá.

Standish egy 10-20 perces szunyókálást vagy a mély alvás-pihenési technikák gyakorlását ajánlja, amelyeket Andrew Huberman, a Stanford Egyetem idegtudósa fejlesztett ki. Ez a módszer olyan nyugtató gyakorlatokat foglal magában, mint a jóga, hogy segítsen összpontosítani és ellazulni.

„Mindkét megközelítés eredményesnek bizonyult a kognitív funkciók helyreállításában és a dopaminszint növelésében, ami elősegíti az ellazulást” – összegzi Standish.

Elolvasom a cikket