Apa, fiú és a Jolopukki csavar +VIDEÓ

Nem fociról van szó, hanem csak gombfociról, helyesebben szektor labdáról, amely hungarikum, és uniszex játék.

A Lepattanó című új magyar vígjáték négytagú szektor labda bajnokcsapatának az egyik tagja lány: Erika, aki egy kicsit dadogós, egy kicsit hendikepes, pedig szép lány, és a Jolopukki csavar is nagyon megy neki.

Azt hiszi, örülhet, ha egy olyan idősödő férfit kaphat, mint Kálmán (Scherer Péter), aki a csapat kapitánya, pedig valaki más tetszik neki, csak az olyan távoli, és hihetetlen, hogy a snájdig Oszkár (Derzsi Dezső), aki ígéretes bankfiú, neki adhatná a szívét. Nem beszélve arról, hogy Oszkár a csapatkapitány egyetlen fia, és hogy nézne már ki, hogy apja után a fia….

Fekete-Lovas zsolt, Ccherer Péter és Waskovics Andrea akció közben

Fekete-Lovas Zsolt, Ccherer Péter és Waskovics Andrea akció közben

Fotó: JUNO 11/Kata Orsolya

Ennél még nagyobb bajok is vannak. A szektor labda csapatot kiteszik a székházukból a mindent eldöntő meccs közben, pedig nem elég a győzelem, székházának is kötelező lennie annak a csapatnak, amelyik kimehet az EB-re.

Hungarikum és tiltott szerelem: Derzsi Dezső és Waskovics Andrea

Hungarikum és tiltott szerelem: Derzsi Dezső és Waskovics Andrea

Fotó: JUNO 11/Kata Orsolya

Kálmán az egész életét, minden idejét a szektorlabdának szentelte idáig, Oszkár meg annak, hogy ezt minden lehetséges határon túl is lehetővé tegye, mert hiszen az apja vitathatatlan tehetség, klasszis, bajnok a maga sportágában. És mert csapatnak is muszáj lenni, meg álomnak is.

Lehet, hogy ezért Dezső a börtönbe fog menni végül, de eljön az a pillanat is, amikor a nézőt minden józansága cserbenhagyja az eseményeket látva, és megkérdőjelezi mindazt, amit erről a témáról megtanult, és alaposan meg is jegyzett a rendszerváltás után. Mert Oszkár szerint mindenkinek jár a lehetőség. Ezért tizenkilencre lapot húz.

A pompás szereplőgárdában ott van egy cameo erejéig Mucsi Zoltán is, további szerepekben látható többek közt Petrik Andrea, Györgyi Anna, Gáspár Sándor, Elek Ferenc, Fekete Ernő, Katona László és Patrick Duffy.

Igen, Bobby Ewing, aki személyesen eljött Magyarországra, és részt vett a miskolci és a budapesti bemutatón is. Mint mondta, nagyon élvezte a közös munkát a magyar színészekkel, akikkel kapcsolatban kiemelte, hogy ők színpadi színészek is.

A rendező, Vékes Csaba azt szerette volna, ha a Brazíliában élő magyar származású dúsgazdag üzletembert nem egy magyar színész alakítja, aki csak eljátssza, hogy gazdag, hanem egy olyan szereplőt szeretett volna a vásznon látni, aki a magyarok számára maga a gazdag ember.

A felvételek nagy része Vácott készült. A dunaparti városban szinte mindent megtaláltak az alkotók a filmben szereplő vidéki helyszínekhez.

Patrick Duffy nem csak hogy hazánkba látogatott, hanem egy Brazíliába szakadt magyart alakít a filmben

Patrick Duffy nem csak hogy hazánkba látogatott, hanem egy Brazíliába szakadt magyart alakít a filmben

Fotó: JUNO 11/Kata Orsolya

A Lepattanó nem giccses vígjáték, tele van fájdalmas és nyers helyzetekkel, amelyeket a nézők közül sokan ismerhetnek a saját életükből, akár a betegségre gondolunk, amely örökre elválaszthatja egymástól az összetartozó embereket, akár felnőni képtelen, idősödő szülőkre, vagy generációs szakadékra, még olyan szülők és gyerekek közt is, akik szeretik egymást, csak nem találják a közös hangot, nem tudják megbeszélni a problémáikat.

Objektum doboz

Vékes Csaba – mint lapunknak elmondta – gyerekkorában gombfocizott, mint akkoriban mindenki, és a szektorlabdát is izgalmas sportnak tartja, de ez a játék inkább ürügy volt arra, hogy egy történetben összehozza az apát és a fiút, és mindnyájan tanúi lehessünk az apa felnövés-történetének.

És néhány kisebb-nagyobb csodának is, amit csak bátor szívvel meg persze összetartással és áldozathozatallal lehet kiérdemelni.

Lepattanó – 2024

Magyar vígjáték- 105 perc

Rendezte: Vékes Csaba

9/10

Elolvasom a cikket