Az orvos felsorolja a májra legmérgezőbb gyógyszereket

„Oroszországban a kórházi betegek 3 százalékánál fordul elő akut májkárosodás. Ezek leggyakrabban a tuberkulózis elleni, antibakteriális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, hormonális és antiaritmiás gyógyszerek használatával hozhatók összefüggésbe” – mondta az orvos.

Ezenkívül Sztrucskov szerint gyakran fordul elő gyógyszer okozta májkárosodás a különböző étrend-kiegészítők és népi gyógymódok fogyasztása kapcsán. A kínai és ayurvédikus gyógyászatban használt növények (vérehulló fecskefű, poloskavész, sarlós gamandor, csombormenta) májtoxicitása ismert.

A gyógyszerek májra gyakorolt negatív hatásait hepatotoxicitásnak nevezzük. Egyes kémiai anyagok, amelyek a gyógyszerek májban történő biotranszformációja során keletkeznek, negatívan hatnak a szerv sejtjeire, és azok pusztulásához vezetnek.

„Ez a negatív hatás nemcsak a gyógyszerek potenciális májtoxicitásának köszönhető, hanem a széles körben elterjedt, ellenőrizetlen használatuknak is. Ezért bármilyen gyógyszer önrendelkezése és ellenőrizetlen használata gyógyszer okozta májkárosodáshoz és súlyos következményekhez vezethet” – zárta az orvos.

Elolvasom a cikket