Boszniában mindent visz a víz + GALÉRIA

A helyzet a Hercegovinai-Neretvai kantonban a legsúlyosabb: Konjic, Kiseljak, Vareš és Jablanica térségében a lakosság áram nélkül maradt az áradások következtében, ugyanis több mint 80 trafóállomás nem üzemel, több település elérhetetlenné vált.

Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az összeomlott utaknál, a Neretva folyó kanyonja mentén

Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az összeomlott utaknál, a Neretva folyó kanyonja mentén

Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Donja Jablanica az egyik olyan település, amelyben hatalmas károkat okozott a víz: a helyi dzsámi és számos lakóház víz alá került, munkagépekkel igyekeznek az illetékesek csatornákat vájni, hogy a víz levonulhasson és folytatódhasson az eltűntek utáni kutatás. Ugyanis nagyon sok helyi lakos szorult az összedőlt házak romjai alá.

Donja Jablanica lakosainak egy kőfejtőben bekövetkezett földcsuszamlással is szembe kellett nézniük: Nermin Nikšić kormányfő szavai szerint „az egész hegyoldal a falura omlott”.

Péntekről szombatra virradóra a mentőcsapatok folyamatosan dolgoztak, a bűnügyi rendőrség pedig azt vizsgálja, hogyan következhetett be a földcsuszamlás, amely számos életet kioltott, tudatta az N1.

Szombat reggelre a helyi hatóságoknak sikerült járhatóvá tenni az áradások sújtotta térségben az utakat, a korábban lezárt alagút is újra használható.

Az utak tisztításában a helyi katonaság is részt vett a polgári védelem és a tűzoltóság emberei mellett.

Elolvasom a cikket