Furcsán viselkedett az Abonyba tévedt medve

A Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert a portálnak azt mondta, még nem tapasztalt olyan viselkedést vadállatoknál, mint amilyet az abonyi medvénél. Egy nőivarú egyed volt, és azt gyanítják, hogy valamilyen agyi vagy idegrendszeri elváltozás miatt indulhatott el akkoriban délnek.

„Kóborolt még a Délvidék környékén, látták Romániában, de Belgrád magasságában is, ám ezek csak feltételezések, illetve nincs bizonyíték, hogy valóban az abonyi medvéről lehetett szó” – tisztázta a szakember.

Egy titokzatos „női lélek” lakhat az abonyi medve méretes testében

Veprik Róbert úgy fogalmazott, hogy ő még nem tapasztalt olyan viselkedést vadállatok kapcsán, mint amilyet az abonyi medve tanúsított.

„Egy nőivarú egyed volt, a korát tíz-tizenöt évesre becsüljük, vélhetőleg nem volt bocsa. Az a gyanú, hogy valamilyen agyi vagy idegrendszeri elváltozás, károsodás válthatta ki ezt a viselkedést, ami miatt elindult délnek. Az Alföldön ugyanis ötszáz éve nem járt medve, valószínűleg a következő ötszázban sem fog” – fogalmazott a szakember.

Az abonyi medve emellett más titkokat is őrizhetett, Veprik Róbert szerint további furcsaságok jellemezték az óriást.

„A nálunk töltött pihenőidő alatt a munkatársaimmal egészen különös dolgokat tapasztaltunk az abonyi medve körül. A legszembetűnőbb, hogy rendkívül szelíd volt, nem idegenkedett tőlünk” – hangsúlyozta a vadaspark igazgatója. Amikor egy vadon élő állat ilyen helyzetbe kerül napokig ideges és agresszív a helyzete miatt, ételt el sem fogad.

„Ezzel szemben az abonyi medve másnap már békésen falatozott nálunk, az alma volt a kedvence. Én ilyet még nem láttam, megmondom őszintén. Nem jelenthetjük ki, hogy ember nevelte fel, de a viselkedése egy vadon élő állathoz képest, mindenképpen szokatlan” – magyarázta Veprik Róbert.

A pár napos „üdülés” után szakértői döntés alapján az abonyi medve visszakerült a természetbe.

„Egy szabad állatnak a szabadban a helye” – vélekedett a vadaspark vezetője.

Hogy mostanában merre járhat, arról semmit nem tudnak a szakemberek. Az abonyi medve talán most is békésen kóborol valahol, megfejthetetlen titkaival együtt.

Elolvasom a cikket