Ne dobja ki, hasznos lehet a banánhéj!

Érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen banánt fogyasztani, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A héját is ajánlott megmenteni, kidobás helyett készíthetsz belőle tápoldatot a szobanövényeknek. A banán héja ugyanis káliumban gazdag, de magas a magnézium- és a kalciumtartalma is, ezekre pedig mindre szükségük van a szobanövényeknek, hogy szépen fejlődjenek, és egészségesek maradjanak.

Számít, milyen a banán

Ha szeretné a növényeit táplálására használni, érdemes bio banánt választania, és az se mindegy, mennyire érett a gyümölcs: akkor a legmagasabb a tápanyagtartalma, ha a banán már puha, érett, a héja sötét sárga, barnás.

Feloldva hatékonyabb

Van, aki feldarabolva a növények alá teszi a banánhéjat, és tény, hogy valamennyi így is a virágföldbe juthat az értékes tápanyagokból, de sokkal jobb eredményt érhet el, ha vízbe áztatja, és tápoldatot készít belőle. Így gyorsabban a növénye gyökereihez juthatnak az ásványi anyagok.

Így készítsd el

Áztassa vízbe a banánhéjat, és hagyja benne legalább 24 órán át. Az idő lehet hosszabb, akár egy hónap is, hiszen minél tovább ázik, annál erősebb lesz a tápoldat. A banános vizet keverje össze 2:5 arányban friss csapvízzel, majd ezzel locsolja hetente egyszer a növényeit.

Ezek a növények imádják

Fontos tudni, hogy nem minden növény reagál egyformán a banánhéjas tápoldatra, de az általában igaz, hogy a virágzó szobanövények, mint a begónia vagy az orchidea, gyönyörűek lesznek tőle. Emellett hálás lesz érte az aloe vera, a csüngő csokrosinda, a fikusz és az agglegénypálma is.

Véd a kórokozóktól, kártevőktől is

A banánhéjból készített tápoldat nemcsak táplálja, de óvja is a növényeket, hiszen a benne találhatóható anyagok távol tartják az atkákat, és a talajba kerülve növelik a növény ellenálló képességét.

Elolvasom a cikket