A majomhimlő még le sem csengett, de itt az új halálos járvány

Szeptember 30-ig Ruanda 27 vírusos megbetegedést és kilenc halálesetet jelentett a CDC szerint. A legtöbb eset két egészségügyi intézmény dolgozóit érintette.

A vírust az egyiptomi gyümölcsdenevér terjeszti, és a fertőzött emberek testnedvekkel és szennyezett tárgyakkal is átadhatják a betegséget más embereknek. A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, kiütés, izomfájdalom, torokfájás, hányás és hasmenés, míg a betegség előrehaladottabb tünetei közé tartozik a delírium, a májelégtelenség, a sokk és a szervi elégtelenségek.

A Fox News jelentése szerint a Marburg súlyos betegséget és halált is okozhat, a halálozási arány 20-90 százalék között mozog. Az Egyesült Államokban még nem volt megerősített marburgos eset.

Talán a földrajzi közleség miatt is, az európai sajtót élénkebben foglalkoztatja a járvány, és már el is kezdődött a hisztériakeltés.

Fontos azonban kiemelni: az eddigi gyanús esetekről kiderült, hogy mezei influenza. A Politico is beszámolt például arról a német párról, akik miatt a rendőrség szerdán lezárta a hamburgi főpályaudvar két vágányát, miközben a teljes védőfelszerelésben lévő mentőegységek evakuáltak egy Frankfurtból érkező vonatot.

Két utas, egy 26 éves orvostanhallgató és élettársa valamiért menet közben jött rá, hogy esetleg Ruandában elkapták a trópusi betegséget… De a tesztjük utóbb negatív lett.

A másik „gyanúsítottról” az európai járványügyi központ adott jelentést. Ő egy ruandai, aki Belgiumba utazott, de már teljesítette a megfigyelési időszakot (21 nap), és nem tekinthető közegészségügyi kockázatnak.

Elolvasom a cikket