A téltől rettegnek Németországban

MH/MTI
2024. október 6. vasárnap. 12:29
Frissítve: 2024. október 6. 12:31

A tél beállta előtt üzembe helyeznek még két úszó terminált cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására Alsó-Szászország partjainál, Stadéban és Wilhelmshavenben – jelentette be a szövetségi üzemeltető társaság, a Deutsche Energy Terminal (DET) szóvivője vasárnap.

A vállalat nem adott pontosabb tájékoztatást az üzembe helyezés várható időpontjáról. A szükséges munkálatok még folyamatban vannak mind Wilhelmshavenben, mind Stadéban. A létesítmények üzembe helyezését eredetileg az év első felére tervezték, de májusban beszállítói problémákra hivatkozva 2024 második felére tolták ki a határidőt.

A wilhelmshaveni első – 2023 eleje óta egy meglévő vegyipari árukezelő létesítményben működő – úszó LNG-terminállal ellentétben, a Jade második úszó terminálját egy szigeti mólónál helyezik majd üzembe, fix szárazföldi kapcsolat nélkül. „A mólón a munkálatok teljes gőzzel haladnak” – mondta a DET szóvivője. Stade ipari kikötőjébe az Energos Force terminálhajó már március közepén megérkezett és az üzembe helyezéshez szükséges utolsó munkálatok folynak rajta a DET tájékoztatása szerint.

A német kormány az orosz gázszállításoktól való függőség felszámolása érdekében szorgalmazza LNG-terminálok építését az Északi- és a Balti-tengeren. Németországban jelenleg több úszó terminál is működik. Ezek Wilhelmshavenben, Brunsbüttelben és Mukranban, Rügen szigetén találhatók. Hosszabb távon szárazföldi terminálokkal kívánják felváltani ezeket az úszó létesítményeket.

Elolvasom a cikket