Dől az orosz gáz az EU-ba

Azt, hogy 23,6 százalékkal több gázt vásároltak az oroszokat egyik szankció után a másikkal sújtó tagállamok, mint az előző év azonos időszakában (32,484 milliárd köbméter). Oroszországnak egyébként technikai lehetőségei vannak arra, hogy az EU-ba irányuló gázszállításokat további mintegy 10-19 milliárd köbméterrel növelje, ha erre igény mutatkozik.

A Bruegel és az Entsog elemzőközpontok adatai szerint az Oroszországból az EU-ba irányuló földgázvezeték-szállítások mennyisége ebben az időszakban 24,46 milliárd köbméter volt, ami 29 százalékkal több mint a tavalyi első kilenc hónapban (18,97 milliárd köbméter).

Az első három negyedévben egyébként az EU 38,16 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt importált az Egyesült Államokból. Az Egyesült Államokból származó import mennyiségének jelentős csökkenése július és szeptember között következett be, amikor a szállítások 9,546 milliárd köbmétert tettek ki.

Ez 3,2 milliárd köbméterrel kevesebb, mint az idei második negyedévben, és 6,3 milliárd köbméterrel kevesebb, mint az első negyedévben. És ez a legalacsonyabb 2022 első negyedéve óta.

Érdemes megjegyezni, hogy az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjáról szóló megállapodás 2024 végén lejár. Korábban Kijev és Brüsszel közölte, hogy nem tárgyalnak annak meghosszabbításáról.

Felmerült az orosz gáz azerbajdzsáni gázzal való helyettesítésének ötlete, de hivatalos forrásból nem tudni, hogy folynak-e tárgyalások erről a kérdésről. És ha igen, akkor milyen stádiumban vannak.

Elolvasom a cikket