Első helyen az AfD a kelet-német fiatalok körében

„Apu, mesélj nekem azokról a napokról, amikor még éppen időben meg tudtad menteni Németországot” – kéri egy kislány az apjától, miközben idilli otthonuk verandáján ülnek az Alternatíva Németországért (AfD) ifjúsági szárnya által mesterséges intelligenciával készített videóban, amit a Politico szúrt ki. A férfi válasza: „Minden a nagy visszavándoroltatással kezdődött…”

Aztán kezdetét veszi egy hiphop szám a migrációs váláság, és minden azzal összefüggő probléma megoldásáról.

A brüsszeli lap így ír erről: „a »Remigration Hit« című szélsőjobboldali táncdal a migránsok tömeges kitoloncolását képzeli el Németországból. A dalhoz készült, széles körben megosztott videóban többnyire szőke hajú, kék szemű pilóták és légiutas-kísérők – akik, úgy tűnik, az „árja” faji tisztaságról alkotott téveszmés náci elképzeléseket testesítik meg – ünnepelve táncolnak, miközben az AfD kék és piros színű színekben pompázó repülőgépeken deportálják a színes bőrűeket.”

Objektum doboz

A továbbiakban a cikk szerzője panaszos hangnemben közölte, hogy az ehhez hasonló online kampányok segítettek radikalizálni a német fiatalok széles rétegeit, és a német politikai diskurzus peremére szorult szélsőjobboldali eszméket egyre inkább mainstreamé tették.

Bár az AfD ifjúsági szervezetét, a Fiatal Alternatívát a német belföldi hírszerzés tavaly óta szélsőséges csoportként tartja nyilván, figyelemre méltó sikereket ér el. A múlt hónapban tartott három kelet-németországi tartományi választáson az AfD támogatottsága a fiatal szavazók körében ugrásszerűen megnőtt, mindhárom tartományban az első helyen végzett ebben a demográfiai csoportban: a szavazatok 29-38 százalékát szerezte meg a fiatal szavazók körében.

Nem véletlen, hogy Hans-Christoph Berndt, az AfD brandenburgi csúcsjelöltje büszkén jelentette ki a voksolás után: „Mi vagyunk a fiatalok pártja. A jövő a mi oldalunkon áll”.

Elolvasom a cikket